open-navfaktor-logo
search
Lični predmeti
Memorijalni centar nastavlja projekt čuvanja sjećanja na ubijene Srebreničane
Tim Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari nastavlja s realizacijom projekta arhiviranja ličnih predmeta žrtava genocida, čime se nastoji čuvati sjećanje na sve ubijene 1995 godine.
14.12.2021. u 18:22
get url
text

Uposlenicima Centra danas se obratio Suljo Mustafić koji je u genocidu izgubio oca Selima i braću Mirsada i Ramu. On je ratni period proveo u Libiji, dok su članovi njegove porodice živjeli u rodnom Jelahu do perioda kada Konjević-Polje pada pod kontrolu tzv. Vojske RS-a, nakon čega bježe ka Srebrenici.

U to vrijeme jedini način komunikacije sa svojim najmilijim bio je, kaže Mustafić, porukama putem Crvenog krsta.

- Jedine uspomene koje je imao na svoje najmilije poklonio je na trajno čuvanje Memorijalnom centru Srebrenica. Predmeti koje je Mustafić predao su fotografije oca Selima, braće Rame i Mirsada, fotografija predmeta sa identifikacije oca i pisma/poruke Crvenog krsta od braće i komšija (ukupno 18 pisama). Prethodnih danas smo bili na terenu i prezentirali svoj rad o prikupljanju predmeta za planiranu izložbu u julu - kazala je Feni portparolka MC Potočara-Srebrenica Almasa Salihović.

Iz Memorijalnog centra pozivaju preživjele Srebrenčane ukoliko imaju fotografije ili lične predmete žrtava genocida, da ih ustupe Memorijalnom centru na trajno čuvanje, a koji će biti izloženi u okviru stalne postavke koju planiraju uraditi do jula 2022. godine.

Prikupljene lične stvari ubijenih Srebreničana bit će izložene u kompleksu Memorijalnog centra, preko puta mezarja gdje su ukopani posmrtni ostaci hiljada ubijenih u genocidu, da podsjećaju i opominju na strahote iz ljeta 1995. te da se više nikada i nikome ne bi ponovilo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.