open-navfaktor-logo
search
Mirni protesti
Memić: Spreman sam postaviti šator u centru grada ako istragu ne dovedu do kraja
Sa okupljanja je još jednom zatraženo da se otkriju počinioci ubistva Dženana Memića
21.11.2018. u 19:29
get url
text

Muriz Memić je, zbog organizacije nenajavljenog protestnog okupljanja od MUP-a KS dobio prijavu, 20. novembra. Ovu vijest je okupljenima saopćio na protestu koji je održan povodom ubistva njegovog sina Dženana.

- Ovu kaznu sam spreman platiti i platit ću je novcem koji je ostao iza Dženana – kazao je Memić, pozvavši ujedno građane Sarajeva da, onaj ko želi, uplati po jednu KM na ime plaćanja ove kazne.

I na ovom okupljanju tražio je ostavku glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić, zbog, kako je kazao, opstrukcija u provođenju istrage.

- Ovi protesti su i znak zahvalnosti visokom predstavniku Valentinu Inzku, koji je u Vijeću sigurnosti UN-a spomenuo slučajeve ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića, govoreći o neefikasnosti pravosuđa u BiH. Pozivam Inzka sa pomete bagru u Tužilaštvu KS, a prvo Dalidu Burzić – poručio je Memić.

{$galerijaFotografija}

Najavio je da je spreman postaviti i šator u centru grada, ako istraga uskoro ne bude dala konkretne rezultate. Također, poručio je kako očekuje od Tužilaštva BiH da dovede ovu istragu do kraja. U protivnom, kako je rekao, spreman je preuzeti pravdu u svoje ruke.

- Vi vidite da ne spominjem ubice mog Dženana. Do njih je najlakše doći, ali prvo treba sa pozicija skloniti one koji već tri godine opstruiraju istragu o ovom slučaju i prikrivaju ubice – kazao je Memić.

Podsjetio  je da se danas u Banja Luci održava i protestni skup povodom ubistva Davida Dragičevića, kojeg organizuje otac ubijenog mladića Davor. Sebe i Davora Muriz Memić je nazvao braćom u nevolji.

Murizova kćerka i sestra ubijenog Dženana, Arijana Memić, obraćajući se okupljenima, kazala je kako trpi uvrede u svojoj najbližoj okolini, na Ilidži. Dodala je i kako je "vrijeme da se stane ukraj kriminalnoj hobotnici koja ubija djecu i prikriva njihove ubice".

- Možete da prijetite, možete da nas prijavljujete, ali mi nećemo odustati. Sjećanje na Dženana Memića nam ne dozvoljava da se umorimo – poručila je Arijana Memić.

{$galerijaFotografija}

Advokat porodice Memić Ifet Feraget je kazao kako je u ovom slučaju, kao i u slučaju ubistva Davida Dragičevića sve kristalno jasno. Istakao je kako su djeca ubijena, kako pravosuđe opstruira istragu, a kako politika šuti.

- Ako provedete istragu kod “sumnjivih“ ubistava do kraja, time sprječavate pojavu bilo kakvih špekulacija. Međutim, ako istragu u takvim slučajevima ne provedete do kraja, onda ste sami krivi za špekulacije koje se pojavljuju – naglasio je Feraget.

Ovaj skup, 11. po redu otkako je ubijen Dženan Memić, održan je na Trgu ubijene djece Sarajeva, kod fontane u Velikom parku. Uprkos hladnom vremenu, na skupu se okupilo oko 300 ljudi.

DSC_3803.JPG
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.