open-navfaktor-logo
search
"Preporod" traži zemljište
Memić o arheološko-historijskom parku: Nije Ilidža centar nekulture, već mjesto koje ima svoju historiju i budućnost
Bošnjačka zajednica "Preporod" uputila je pismo načelniku Općine Ilidža prof.dr. Senaidu Memiću o namjeri izgradnje arheološko-historijskog parka oko ušća Tilave u rijeku Željeznicu, te za te namjene zatražila dodjelu zemljišta koje je u vlasništvu Općine i PD Butmir.
14.09.2020. u 16:34
get url
text

Memić je "Preporodu" odgovorio pismom, u kojem je naveo kako Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo već pet godina ne dozvoljava nikakav razgovor, niti prihvata istraživanje o arheološkim  nalazištima na području Butmira.

- Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" iskazala je namjeru da na prostoru općine Ilidža izgradi savremeni arheološko-historijski muzej s tematskim parkom i drugim pratećim  kulturnim, obrazovnim i turističkim sadržajima. Zbog toga zajedno s "Preporodom" kao liderom dajem punu podršku izgradnji muzeja s djelovima prahistorijskog (ilirsko, rimsko, tursko, austro-ugarsko, komunističko, period oslobađanja tih filozofija) - navodi se u pismu, te dodaje:

- Općina Ilidža na čijem sam čelu, podržava izgradnju i dodjelu zemljišta za ovu namjenu, koje se nalazi oko ušća rijeke Tilave i Željeznice i smatram da ovaj prostor može postati najbolja turistička destinacija i obrazovna ustanova na području BiH, po ugledu na najznačajnije arheološko-historijske muzeja u svijetu. Predlažem da se pokrene novčana akcija od najmanjih firmi do Akademije nauke da ostvarimo ovu ideju i pokažemo svijetu svoje korijene i historiju. Nije Ilidža centar nekulture, već mjesto koje ima svoju historiju, kulturu, a i budućnost - poručio je načelnik Memić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.