open-navfaktor-logo
search
Najavio proteste
Memić: Bit ću prvi svjedok na suđenju, kriminalci uvijek kažu da nisu krivi
Nakon današnjeg ročišta za izjašnjenje o krivnji za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja uzroka stradanja Dženana Memića, na kojem su se optuženi Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Ramić (djevojački Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović izjasnili da nisu krivi za djela koja im se stavlja na teret, Dženanov otac Muriz Memić kazao je da je takvo nešto bilo i za očekivati.
25.08.2021. u 11:28
get url
text

VEZANI TEKST - Svi optuženi u "slučaju Memić" izjasnili se da nisu krivi

- Kriminalci će vazda reći da nisu krivi. Ovo je jedna organizirana kriminalna grupa koja je spremna počiniti zločin, sakriti zločin i na kraju ga negirati. Mi smo ovo ipak uspjeli dovesti do suda, sudski postpak ide pa nek tamo negiraju, vidjet ćemo na kraju kako će se završiti – kazao je Memić.

Dodao je da će u ovom predmetu svjedočiti veliki broj svjedoka.

- Meni je drago što ću ja prvi biti svjedok koji će svjedočiti. Oni su meni sve rekli, isti Hasan Dupovac mi je rekao da je nosio svoj novac od kuće, da je davao novac, pa nek to na sudu porekne – istakao je.

Memić je rekao da istraga o smrti njegovog sina ide dalje.

- Ima još mnogo počinilaca, a u skoro će biti otvorena i istraga za ubistvo, što je veliki napredak. Čekalo se da se završi postupak na Vrhovnom sudu FBiH. Uskoro očekujemo istrtagu za ubistvo i onda ćemo tek dobiti prave rezultate. To će svakako voditi Tužilaštvo BiH, jer Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu to ne može raditi. To su informacije koje su pouzdane, pokazatelj da nećemo stati i da Državno tužilaštvo neće stati – naglasio je Memić.

{$galerijaFotografija}

On je također najavio i proteste koji će se održati 11. septembra u Sarajevu.

- To su protesti za Dženana i Davida Dragičevića, za Vedana Puljića, dva sarajevska policajca i mnoga nerazriješena ubistva. Očekujemo da se svi pridruže i pozivam cjelokupnu javnost iz BiH da dođu na te protetse. Ovo više nije moja borba, mislim da sam dosta uradio, ali svakako idem dalje, a treba i svi građani da se dignu – kazao je.

Prema riječima sestre stradalog maldića, Arijane Memić, oni nisu ništa drugo ni očekivali osim onoga što su opruženi danas u sudnici izjavili.

- Imamo posla sa kukavicama, nečasnim ljdiuima, koji su spremni da ubiju sa leđa, zataškaju to ubistvo i onda će vam reći "mi nismo krivi". Imate Alisu Mutap i njenu porodicu, koja je 6. maja javno izjavila da su oni koji su ubili Dzenana pokušali ubiti i Alisu, da je pronađena krvava i i pretučena. I onda ni riječi više o tome. Oni još uvijek žive u nekom svom svijetu gdje tvrde da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći – kazala je Arijana.

Istakla je kako idu dalje, te također ponovila to da očekuju istragu o ubistvu njenog brata.

- Želim da pozovem sve ljude širom BiH, da dođete i pridružite nam se u subotu 11. septembra u jedan sat ispred Narodnog pozorišta, kada ćemo izaći sa konkretnim zahtjevima prema nadležnim intitucijama i tražiti da se ubrza sve ovo, da konačno pronađemo ubice Dženana Memića. Ovo više ne smije biti borba naše porodice, porodice Dragičević, ovo treba biti borba svih nas – istakla je.

Dodala je kako se "danas ovo desilo nama, desilo se porodici Dragičević, a sutra se to može desiti bilo kome".

- Ako se ne pronađu ubice Dženana Memića, sutra ćemo imati novog Dženana, novog Davida i tako će to ići ukrug – zaključila je.

Prema riječima Nine Kisić, advokatice Zijada Mutapa i Alise Ramić, u roku od 30 do 60 dana bit će zakazano ročište za glavni pretres u ovom predmetu.

- Prvo ročište će biti za čitanje optužnice i strake će biti u prilici dati uvodne riječi. Mi ćemo iskoristiti to pravo i iznijeti koncept odbrane, a u ovom trenutko mogu reći da se cijeli koncept odbrane zasniva na dokazima Tužilaštva, s obzirom na to da oni upravo dokazuju da naši klijenti nisu krivi za ono za šta se terete – istakla je Kisić.

Sud BiH Memić 25.08.2021
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.