open-navfaktor-logo
search
Intervju
Melika Mahmutbegović: Poboljšanje statusa porodice staviti u centar djelovanja
Potpredsjednica FBiH govorila je o svom izboru za prvu potpredsjednicu SDA u historiji te stranke, prioritetima svog rada i djelovanja na toj poziciji, aktivnostima na reformama zakona u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, konstitutivnosti Srba u FBiH i Bošnjaka u BiH...
26.09.2019. u 09:27
get url
text

Prioritet mog rada i djelovanja u narednom periodu bit će svi zakoni i procesi koji će dovesti do boljitka građana u Federaciji BiH, poručila je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Melika Mahmutbegović, prva potpredsjednica SDA BiH u istoriji te stranke. 

 Zahvaljujući izmjenama Statuta SDA, predviđeno je po novim odredbama da jedna od žena mora obnašati funkciju potpredsjednice SDA.

-Tako da je ta uloga zapala mene i zahvaljujem svim delegatima koji su me podržali na Kongresu. Činjenica da je to prva žena u historiji, kada je u pitanju Stranka demokratske akcije, kao potpredsjednica, meni jako puno znači. To mi je određeno priznanje, ali i velika odgovornost koja je sada stavljena pred moje političko djelovanje - istakla je Mahmutbegović, koja je i aktuelna potpredsjednica bh. entiteta Federacija BiH.

Mahmutbegović je za potpredsjednicu SDA BiH izabrana 14. septembra na 7. kongresu Stranke demokratske akcije, koji je sa 1.346 delegata bio najbrojniji do sada.

-Ono što je značajno napomenuti za nedavni Kongres jeste da je došlo do promjene Statuta SDA BiH, kojom je, između ostalog, omogućeno imenovanje žene za potpredsjednicu SDA BiH - navela je Mahmutbegović. 

Govorila je o tome šta će biti njeni prioriteti djelovanja kao prve potpredsjednice SDA BiH. 

-Mi smo stranka koja ima svoje programe rada i zacrtane ciljeve. Na posljednjem Kongresu SDA smo usvojili rezolucije koje se tiču naše budućnosti, odnosno naših ciljeva i planova u narednom periodu. Rezolucije se odnose na sve segmente života i našeg djelovanja. Moj prioritet je u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite. Upravo tu ima rezolucija koja definira naše dalje postupke, naš dalji rad u narednom periodu do sljedećeg Kongresa. To će biti otprilike moj fokus djelovanja. Međutim, s obzirom na to da sam naslonjena na Parlament FBiH, svoje aktivnosti ću usmjeriti, ne samo na oblasti socijalne i zdravstvene politike, koje nekako najčešće i jesu u vezi sa ženama. Ne želim da posao bude dijeljen na muški i ženski jer definitivno on nije. Nego mi kao stranka, SDA, imamo svoje programe, zacrtane ciljeve i nastojat ću odgovoriti tim zadacima -stava je Mahmutbegović. 

U Parlamentu FBiH, kako je istakla, slijedi razdoblje u kojem treba regulirati određena zakonska rješenja po pitanju radno-pravnog zakonodavstva, ekonomskih zadataka...

-Naravno, mi smo započeli Reformsku agendu u prošlom mandatu. Dosta toga je urađeno, jedan veliki procenat Reformske agende je prošao kroz Parlament FBiH i kroz legislativu. Ali ostalo je još nedorečenih stvari koje u nastavku ovoga mandata treba da završimo. I to će biti nekakve smjernice moga djelovanja - ističe Mahmutbegović.

Dati priliku ženama da pokažu svoje sposobnosti 

Kada je u pitanju jačanje uloge žene u političkom i javnom životu BiH, te njihovo obnašanje naodgovornijih pozicija u državi, Mahmutbegović ima jasan stav.

-Moram pozdraviti opredjeljenja rukovodstva SDA BiH, njihove namjere i ideje da se mijenja Statut. Mi smo prvi put kada je u pitanju Kongres išli u izbore centralnih organa stranke upravo iz razloga što je trebalo mijenjati Statut. Zaključilo se da u Stranci demokratske akcije postoji potreba da se ona obogati i mladim i ženama. I prvi put u Statutu SDA BiH ta je politička stranka koja je kroz taj akt osigurala obavezno prisustvo žena u organima stranke. To je jedan ogroman pomak i prilika da što veći broj žena uđe u organe stranke i mislim da u narednom periodu će biti više žena prisutno i da će one biti prepoznatljive - navodi Mahmutbegović.

Kaže da je sve navedeno dovelo do toga da je sada u Glavnom odboru SDA, od 83 izabrana člana, više od 20 žena.

-To je prvi put jedan ozbiljan procenat žena u SDA na tim pozicijama i to je prilika da žene zauzmu svoje pozicije kroz politiku, a isto tako, i kroz izvršnu i zakonodavnu vlast u nekoj budućnosti. Ja sam za to da se da prilika ženama da one postanu prepoznatljive. A mogu biti prepoznatljive samo onda kada su u prilici da pokažu, da znaju raditi i da mogu odgovoriti zadacima koje društvo stavlja pred njih - kaže Mahmutbegović. 

Kao i do sada, kaže da će nastaviti da se zalaže za donošenje i implementaciju boljih rješenja u vezi sa statusom porodilja, dječije i socijalne zaštite.

-Mi smo u ovom prethodnom mandatu jako veliku energiju potrošili na to da najprije ukažemo na jedan problem koji je zaista prisutan dugi niz godina po pitanju kršenja prava u oblasti zdravstva kada su u pitanju porodilje. Zbog ustavnog uređenja BiH, odnosno FBiH, zajedničke nadležnosti po pitanju socijalne politike, zdravstvene politike između kantona i FBiH, to je dovelo do jednog neravnopravnog ostvarivanja prava na porodiljne naknade između kantona u FBiH. A, definitivno, u cjelokupnoj Federaciji BiH se osjeti jedan problem kada su u pitanju porodiljne naknade. Status i porodilja, status zaposlenih i nezaposlenih. Tu smo se maksimalno angažirali i zahvaljujući tom angažmanu i trudu došlo je do određenih pomaka kada su u pitanju zakonska rješenja - kaže Mahmutbegović.

Donesen je Zakon o pomoći porodici sa djecom, ali još on nije u potpunosti implementiran.

-Očekujem da ćemo u narednom periodu iskoristiti dodatne snage koje su u Parlamentu FBiH, žene, ali ne samo njih, zato što je to problem, ne samo žena nego generalno i problem muškaraca, osobito kada se zna da je demografska slika u BiH zabrinjavajuća. Moj fokus će i dalje biti pronatalitetna politika, odnosno pomoć porodicama sa djecom, poboljšanje statusa i porodilja, ali ne samo porodilja nego i stanja kada je u pitanju dječiji doplatak. U biti, treba raditi na poboljšanju cjelokupnog statusa porodice koja treba da se stavi u centar našeg djelovanja - smatra Mahmutbegović. 

Srbima i Bošnjacima se uskraćuju prava u kantonima sa hrvatskom većinom

Kao potpredsjednica FBiH Mahmutbegović je intenzivno radila i na uvođenju u status konstitutivnih Srba na cijelom prostoru FBiH. 

-Moj cilj i moja težnja je da se ostvari pravo svakog konstitutivnog naroda kada je u pitanju i pravo na jezik i pravno na konstitutivnost. Nažalost, u FBiH u određenim kantonima sa hrvatskom većinom, u ustavima tih kantona, Srbi nisu konstitutivan narod niti imaju pravo na srpski jezik i ćirilicu. To smo u prethodnom mandatu posredstvom Ustavnog suda FBiH, odnosno zahvaljujući federalnom premijeru Fadilu Novaliću, koji je podnio apelaciju Ustavnom sudu FBiH, pokušali riješiti - navodi Mahmutbegović.

Apelacija je, kaže, završena u smislu da je Ustavni sud FBiH presudio da ustavi pomenutih kantona nisu u skladu sa Ustavom FBiH.

-Trebalo je to implementirati, ali nažalost, još nije implementirano zbog političke volje HDZ-a BiH koji nije bio spreman da taj nedostatak otkloni i da u kantonima sa hrvatskom većinom se donese korekcija ustava, da Srbi postanu konstitutivan narod, da im se omogući srpski jezik i ćirilićno pismo. Tu postoji jedan politički stav HDZ-a BiH koji očito predugo traje, ali ono što mene iznenađuje je inertnost srpskih stranaka, odnosno SNSD-a koji je u koaliciji i kao partner HDZ-u BiH. Ali očito da nisu zainteresirani ni oni sami da kada je u pitanju njihov narod, kada su u pitanju Srbi, da se taj problem riješi. Dakle, postoji jedna nezainteresiranost srpskih stranaka, posebno SNSD-a i SDS-a, koji, čini mi se, ne vidim da nešto posebno rade da bi otklonili taj nedostatak - kaže Mahmutbegović. 

Ona dodaje kako nisu samo Srbi kao konstitutivni narod ugroženi. To su, kako kaže, i Bošnjaci jer definitvno Bošnjaci nemaju pravo na bosanski jezik ni u entitetu Republika Srpska niti, nažalost, u kantonima sa hrvatskom većinom.

-Ima kantona i sredina gdje se bosanski naziva bošnjački jezik. I to je bio predmet moje apelacije Ustavnom sudu FBiH, ali nažalost, još to nije implementirano bez obzira na to što je Ustavni sud FBiH donio presudu da su kantonalni ustavi neustavni - navodi Mahmutbegović. 

Vlast formirati u skladu sa ustavom i zakonima 

Govorila je i o razlozima neformiranja vlasti u FBiH i BiH, te očekivanjima i stavovima SDA po tom pitanju.

-Kada je u pitanju SDA, politička opcija kojoj pripadam, mi smo zainteresirani, stavili smo u fokus da izborni rezultat bude implementiran i da vlast bude uspostavljena na svim nivoima, počevši od države, FBiH do kantona. Nažalost, neposredno poslije izbora, SDA iako je bila pobjednik na proteklim izborima unutar FBiH, određene stranke ljevice su pokušale da SDA kao takvog, izbornog pobjednika, eliminiraju sa političke scene u smislu učešća u vlasti. To nije pošlo za rukom zato što nisu bili u stanju napraviti koalicije. Koalicije se ne prave samo matematički, nego treba tu puno više i iskrenosti. Kada su u pitanju stranke ljevice, SDP i Naša stranka su u jednom momentu čak i imenovali privremeno i nepotpuno rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. No, nisu uspjeli da formiraju vlast i mi smo izgubili na tom dosta vremena - navodi Mahmutbegović.

Sada je na nivou FBiH, kaže, SDA zajedno sa HDZ-om, DF-om i SBB-om napravila parlamentarnu većinu.

-I, evo, Zastupnički dom Parlamenta FBiH je imenovao predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg iz hrvatskog naroda. Očekuje se na narednoj sjednici  imenovanje drugog dopredsjedavajućeg iz srpskog naroda. I Parlament FBiH, posebno Zastupnički dom, radi punim kapacitetom, održavaju se redovno sjednice i to je nešto što je pozitivno u ovom periodu - navodi Mahmutbegović.

Navodi kako na državnom nivou SDA zastupa stav da se mora poštovati Ustav BiH, da se moraju poštovati zakoni, strategije i odluke Predsjedništva BiH koje su donesene 2009. godine. 

-Problematizirao se NATO put i Godišnji nacionalni program. Mi smatramo da to treba da ide kao rezultat prethodnih odluka, rezultat Zakona o odbrani i strategija. Tražimo da se poštuje Ustav BiH i zakoni i onda da idemo u formiranje vlasti - poručila je Mahmutbegović. 

Političke krize tjeraju ljude iz BiH 

Sagovornica AA govorila je i o stalnim političkim krizama u FBiH i BiH, te mogućnostima da se one prenesu i u 2020. godinu, koja bi trebala biti godina lokalnih izbora u BiH. 

-Nažalost, živimo u podneblju gdje mnogima odgovaraju političke krize, jer jedino je to način kako mogu ostati na vlasti. Mi smo protivnici toga. Naravno, želimo da se vlast uspostavi, želimo da izborni rezultati budu implementirani i da bude vlast formirana na svim nivoima. Ono što je dobro, možda, za sve nas koji živimo na prostoru FBiH jeste da Vlada FBiH, iako u tehničkom mandatu, apsolutno odgovara zadacima, radi u punom kapacitetu. Ovdje, ipak, imamo institucionalno djelovanje i zaštitu na svim poljima. Evo, sada, imamo problem rudnika. To se uspješno rješava i traži se odgovor za te stvari - smatra Mahmutbegović. 

Upozorava da je odlazak ljudi iz BiH, uz negativnu demografsku sliku, veliki problem, koji se mora hitno rješavati.

-To je jedan ozbiljan problem. Činjenica da problem odlaska nije vezan samo za BiH, nego generalno postoji jedno pomjeranje stanovništva. Ljudi idu, traže gdje im je bolje. Ono što, čini mi se, dodatno tjera ljude iz BiH je taj nekakav osjećaj političke nestabilnosti, stvaranje ambijenta u BiH neprihvatljivosti, stvaranje ambijenta nekakve bezizlaznosti. Mislim da je to dio na koji mi moramo gledati. Naravno, na nama je, kao nosiocima vlasti, da otklonimo te faktore koji mogu doprinijeti odlasku mladih, a jedna od tih stvari su političke krize, retorika koja je svakodnevno prisutna u medijima - cijeni Mahmutbegović.

Kaže kako se mora uraditi sve kada su u pitanju socijalna zaštita, pomoć i podsticaj porodicama koje imaju djecu.

-Nažalost, cijeneći trenutnu situaciju, porodice koje imaju troje ili više djece definitivno su u ovakvim uslovima poprilično ugrožene, pogotovo kada djeca koja idu u školu traže dodatna sredstva. Mi u tome moramo pomoći i obezbijediti koliko možemo da bismo bili čisti pred sobom i pred ljudima - poručila je Mahmutbegović.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.