VEZANI TEKST - Džindić: Kompanija iz EU-a ulaže u Binas, dogovara se posao vrijedan desetak miliona KM

Ovo je bio jedan od zahtjeva Sindikata metalaca FBiH sa prvomajskog protesta održanog u Sarajevu.

- Binas je počeo raditi. Imam informacije kako su direktori Binasa i Pretisa imali koristan sastanak za oba preduzeća. Ono što znam, u Binasu se primaju i novi radnici jer je firma u periodu kada nije radila ostala bez dijela radne snage.

Ne znam da li je potpisan najavljivani ugovor s investitorom iz Evropske unije u Binas. To je pitanje za federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića - kazao je Melez.

Šta je sa spomenutim ugovorom, pokušali smo saznati od ministra Džindića, koji je i sam još tokom maja najavljivao realizaciju ovog poslovnog dogovora, ali se on nije javljao na naše pozive.

VEZANI TEKST - I metalci na ulici: Pokrenuti proizvodnju u Zraku i Binasu, hitno donijeti mjere za očuvanje hiljada radnih mjesta

Drugi zahtjev Sindikata bilo je pokretanje proizvodnje u sarajevskom Zraku. Nažalost, tamo se ništa ne dešava, tvrdi Melez. 

- U Zrak se umiješala politika, bježali smo od nje, ali nismo uspjeli pobjeći. Ovo Vlada FBiH mora pokrenuti, odgovornost je na premijeru Fadilu Novaliću i ministru Nerminu Džindiću. Jadno je kada pustite radnike da štrajkuju glađu kao što je to slučaj u Zraku - govori Melez.

Smatra da je neophodan nastavak razgovora socijalnih partnera.

- Nadzorni odbor Zraka nije se mijenjao sedam godina, a za to vrijeme smijenjene su četiri uprave. Moramo sjesti sa Džindićem kako bi se nešto konkretno, pozitivno počelo dešavati sa Zrakom - naglašava on.