Ova 70 godina duga tradicija, tokom koje prva dama na odlasku poziva novu prvu damu kako bi joj pokazala porodično krilo zgrade, omogućuje dvjema ženama da razgovaraju o životu u Bijeloj kući te da prethodna pomogne svojoj nasljednici da se smjesti prije inauguracije.

Prva je to učinila Bess Truman, žena Harryja Trumana, kad je u pedesetima pozvala u posjetu Marnie Eisenhower, suprugu novoizabranog predsjednika Dwighta D. Eisenhowera. Njen su primjer slijedile sve naredne prve dame, ali ne i Melania.

Melania je svojedobno bila u ovakvoj posjeti kod Michelle Obame 2017., a njih su dvije tom prilikom razgovarale o odgoju djece u Bijeloj kući.

Donald Trump je također izjavio da neće prisustvovati Bidenovoj inauguraciji, a to je prvi put u 150 godina da jedan bivši predsjednik neće prisustvovati inauguraciji svog nasljednika.

Dva dana prije odlaska iz Bijele kuće Melania je objavila i oproštajnu video poruku u kojoj je izjavila da su protekle četiri godine za nju bile nezaboravne i da "nasilje nikad nije rješenje".

- U trenutku kada Donald i ja završavamo boravak u Bijeloj kući, mislim na sve ljude koji su ostali u mom srcu i na njihova predivna svjedočanstva ljubavi, patriotizma i odlučnosti - rekla je između ostalog.