Subota, 15.08.2020.

Migrantska kriza

Mektić traži pojačanje na istočnoj granici BiH, u Ušivak smješteno 370 migranata

FOTO: Velija Hasanbegović

U novootvoreni prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva već smješteno 370 osoba, a sutra će biti stavljen u funkciju i prihvatni centar u krugu fabrike Bira u Bihaću

Članovi Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH na današnjem sastanku u Sarajevu razmatrali su aktuelnu migrantsku i sigurnosnu situaciju te hitne mjera koje će se poduzimati u narednom periodu kako bi se smanjio priliv ilegalnih migranata te uspostavila bolja kontrola nad migrantima koji već borave u BiH.

Ministar Dragan Mektić, koji je predsjedavao Operativnim štabom, kazao je da je zaštita granice najveći prioritet, te je zatraženo od sigurnosnih agencija koje pružaju ispomoć Graničnoj policiji BiH slanje dodatnog broja policijskih službenika na istočnu granicu BiH, odakle dolazi i najveći broj ilegalnih migranata.

- Također, danas je razgovarano i o načinu kontrole migranata koji se nalaze u BiH kako bi se smanjio pritisak na Unsko-sanski kanton. Naglašeno je da je u novootvoreni prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva već smješteno 370 osoba, a sutra će biti stavljen u funkciju i prihvatni centar u krugu fabrike Bira u Bihaću - saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Današnjem sastanku prisustvovali su i policijski komesari iz Unsko-sanskog i Sarajevskog kantona, Mujo Koričić i Mevludin Halilović, koji su upoznali prisutne sa trenutnom sigurnosnom situacijom na području ovih kantona, te je razgovarano o zajedničkim mjerama koje će se poduzimati u narednom periodu.

Osim toga, Mektić se jutros u Sarajevu sastao i sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechiom sa kojim je razgovarao o sigurnosnoj situaciji i saradnji između dvije države, posebno kada je u pitanju rješavanje migrantske situacije.

- Ministar Mektić je upoznao ambasadora Del Vechia sa mjerama koje poduzimaju institucije i policijske agencije u BiH kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata. Istakao je da problem predstavlja propusnost i nepoštivanje sporazuma o readmisiji zemalja na migrantskoj ruti te da rješenje problema i zaustavljanje migrantskih tokova treba tražiti na nivou Evropske unije, s obzirom da migranti dolaze preko teritorije EU, odnosno Grčke i Bugarske, a također njihovo krajnje odredište su zemlje Zapadne Evrope - navodi se u saopćenju.

Mektić jučer je o ovom pitanju razgovarao telefonom i sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Davorom Božinovićem.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh