open-navfaktor-logo
search
Šta je kome prioritet
Mektić: Stavimo moratorij od 90 dana na plaće državnih zastupnika, ovo što radimo beskorisno je za građane BiH
Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine koja se održava u Sarajevu izrevoltirano se prisutnima obratio zastupnik Dragan Mektić kazavši kako Parlament BiH ništa ne radi i kako bi zastupnici trebali staviti moratorij na plaće na 90 dana. Rekao je da se treba raditi u interesu građana Bosne i Hercegovine, a što do sada nije bio slučaj.
14.10.2020. u 12:24
get url
text

- Ovakav dnevni red koji dobijamo duži vremenski period je besmislen, nepotreban, i po Parlament neefikasan. Mi već godinu, nakon što je uspostavljeno novo Vijeće ministara BiH, nismo dobili niti jedan konkretan zakonski prijedlog, a posebno nismo donijeli nijedan reformski zakonski prijedlog iz ovih 14 prioriteta koji su određeni prema Bosni i Hercegovini, a koji bi značili da Bosna i Hercegovina ima namjeru da ozbiljno uđe u reforme i eventualno ispuni uvjete pružene šanse da BiH naredne godine postane kandidat za Evropsku uniju. Ovakav dnevni red o kome mi raspravljamo, informacije, razni izvještaji o usaglašavanju ovog-onog, ovako-onako, ovo je, da ne kažem, uopće beskorisno za građane Bosne i Hercegovine - rekao je Mektić i dodao:

- Sjednice Parlamentarne skupštine BiH su skupe i i nepotrebno trošimo ova sredstva uz nikakvu efikasnost Parlamenta BiH, a evo posebno kada vidim da je Parlament BiH nabavio ili će nabaviti tri službena automobila od 300.000 KM, kažem, nema nikakve potrebe, svrhe da se sastajemo ako nećemo rješavati probleme građana ove države. I zato predlažem da zbog toga što ništa ne radimo da ne uzimamo plaće, da 90 dana stavimo moratorij na naše plaće, da ne primamo, a u tom periodu damo obavezu Vijeću ministara BiH da nam ponudi strateški važne zakone za život građana ove Bosne i Hercegovine i da o tome raspravljamo i da građani osjete napredak. Hajmo biti korektni, nećemo uzeti plaću.

Replicirao mu je predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović kazavši kako Mektićeve riječi da "parlament ništa ne radi" predstavljaju uvredu za 42 zastupnika i da oni rade i drže se Ustava i Poslovnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.