open-navfaktor-logo
search
Nakon presude
Mektić: Ovo je politički montiran proces od propale tužiteljice Tadić, a iza svega stoje SNSD i HDZ
Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine donio oslobađajuću presudu, novinarima se obratio Dragan Mektić, državni zastupnik i bivši ministar sigurnosti BiH. 
17.03.2022. u 14:59
get url
text

VEZANI TEKST - Sud BiH oslobodio Dragana Mektića i ostale 

- Bez ikakve posebne euforije, mogu da saopćim da sam imao potpuno povjerenje u Sud Bosne i Hercegovine. Još na početku procesa kazao sam, evo sada i ponavljam, ovo je bilo politički montirano, prije svega, bit ću sada malo bezobrazan i vulgaran, od propale tužiteljice Gordane Tadić.

Sve zato što sam tokom svog ministarskog mandata kritički se odnosio prema Tužilaštvu BiH koje je korumpirano, kriminilazovano i pod političkim utjecajem, Hrvatske demokraske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji stoje čitavog ovog postupka - kazao je Mektić.

Istakao je da se radilo o političkoj kvalifikaciji.

- Pokušali su na taj način da se obračunaju sa mnom zloupotrebljavajući pravosudne institucije. Taj problem se može riješiti ako takvi ljudi budu odstranjeni, a dobar dio treba da odgovara za kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH - naglasio je Mektić.

On je ustvrdio i da je postupajuća tužiteljica pokušala sakriti neke dokumente. 

Mektić je, govoreći o načinu "kako radi Tužilaštvo BiH", kazao i da je nedavno obaviješten da su obustavljene četiri istrage protiv njega, a on nije ni znao za njih.

Medijima se nakon prvostepene oslobađajuće presude obratio i Edin Garaplija, koji je bio optužen u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo. 

- Danas su pobijedili pravo i pravda. Iako očekujemo da Tužilaštvo koje je do sada montiralo i kreativno pravilo optužnicu, koja nije ničim dokazana, koja je bila potpuno paušalno predata u cilju kompromitacije ne samo nas koji smo bili u tom projektu nego i cijelog projekta. Projekat je uspio, to smo danas to i pred Sudom dokazali, to zna i međunarodna zajednica i svi donatori - rekao je Garaplija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.