open-navfaktor-logo
search
Kritika ne manjka
Mektić o VSTV-u: Mi donosimo zaključke "tralalala, ovo-ono", a ništa se ne provodi
On je također podsjetio na aferu "Potkivanje" i iznio stav da nije čak bitno ni to da li je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, eventualno počinio krivično djelo, niti to da li ima disciplinske odgovornosti, nego da je bitno što "za njega ne postoji odgovornost" jer nije proveden disciplinski postupak
26.06.2019. u 14:16
get url
text

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, diskutovao je na temu rada pravosuđa na današnjoj sjednici. 

-Zastupnik Predrag Kožul (HDZ) je rekao ovdje kako se treba ispuniti ovo, pa ono, kako bi se stekli uvjeti da vodimo ovu raspravu, a sve u protivnom je "zabava za narod".  Nisam siguran da je narodu do zabave. Mislim da je ovom zabavom kojom mi zabavljamo narod, mislim na kompletnu političku elitu, pa između ostalog i na Parlament u koji mi dolazimo...., narodu je došlo do guše. Ako ih mi budemo nastavili zabavljati, jedini njihov odgovor, kako oni reaguju na čitavu ovu situaciju, to je da bježe i odlaze sa ovih prostora. Druga stvar, sam sebe da upitam ili sve nas ovdje, kakva je svrha zaključaka koje donosi Parlamet? Šta oni znače, je li to puka formalnost, obavezuju li oni ikoga, pratimo li mi realizaciju tih zaključaka? Šta ako se ti zaključci ne realizuju, je li mi mlatimo praznu slamu ovdje u Parlamentu? A to vas pitam zato što smo već po pitanju jedne informacije o stanju u pravosuđu povodom izvještaja VSTV-a, čini mi se negdje sredinom 2017. godine donijeli sedam zaključaka. Ima previše da čitamo, ali: zadužuje se Ministarstvo pravde, Vijeće ministara, novi zakon, tralalala, ovo-ono... I vidite, od 2017. godine nijedan nije reliziran - konstatovao je Mektić, što su neki zastupnici oko njega ispratili smiješeći se. 

Pitao je da li će to biti sudbina i današnjih zaključaka koji će eventualno biti doneseni, a u vezi s radom VSTV-a i pravosuđa općenito. 

-Ako sudbina zaključaka Parlamenta bude ista kao i ovih iz 2017. godine, ja ne osjećam nikakvu potrebu da u ovom parlamentu predlažem zaključke, niti da glasam za zaključke. Ima i drugi vid komunikacije sa građanima, a to je da putem medija izađem i govorim građanima što mislim. I pozivam građane, da tako kažem, na jedan opći pritisak da se mijenja stanje u Bosni i Hercegovini. A nemam nikakvu potrebu da učestvujem ovdje u donošenju besmislenih zaključaka - kazao je Mektić. 

Dodao je kako se većina pitala da li postoje izvještaji i materijali kao podloga za današnju raspravu o VSTV-u i pravosuđu. Međutim, kako je kazao, on ima drugačije mišljenje i smatra kako je "izvještaj VSTV-a zbir nebitnih podataka".

-I to u velikoj mjeri netačnih podataka. Ja ne vidim da on uopće može biti motiv i razlog da mi ovdje uopće vodimo raspravu o VSTV-u. Gdje su oni išli na edukacije, što nisu naveli egzotične destinacije na koje su išli? I da ne govorim dalje. To po meni uopće nije relevantno, uopće nije bitno. Za mene je motiv i povod da raspravljamo o ovoj situaciji - precepcija građana o VSTV-u i nepovjerenje građana u pravosudnu vlast u ovoj državi - rekao je Mektić. 

Ocijenio je kako analiza OSCE-a ukazuje na katastrofalno stanje u pravosuđu i pokazuje "kojim se sve metodama služe da prikažu da nešto rade". 

-Cjepkaju predmete, jedan podijele na šest-sedam da bi ostvarili norme. Dakle, je li analiza OSCE-a povod za raspravu, jesu li preporuke EU-a dobar materijal za raspravu. Oni su također katastrofalnim ocijenili rad pravosuđa. Imamo i mišljenje ambasada koje smo mi svi ocijenili dobronamjernima - pitao je Mektić. 

Zastupnik Mektić je spomenuo i kako je potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić "zavapila", napala ambasade i "zaprijetila im da se neće miješati u rad VSTV-a i pravosuđa".

-A to su države koje imaju stogodišnje sisteme vladavine prava, poštivanja zakona.... Ali ne! VSTV je nedodirljiv! - kazao je. 

On je također podsjetio na aferu "Potkivanje" i iznio stav da nije čak bitno ni to da li je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, eventualno počinio krivično djelo, niti to da li ima disciplinske odgovornosti, nego da je bitno što "za njega ne postoji odgovornost" jer nije proveden disciplinski postupak. 

-On se jednom legitimiše kao sudija kad mu to ide u prilog, a u ovom slučaju kao predsjednik VSTV-a za kojeg ne postoji odgovornost. Pa ko ima u ovoj državi da za svoj rad ne mora imati odgovornost? Vidite da su se otuđili od države i od naroda i direkto doprinijela tome da je BiH kompletna danas u sistemskoj, teškoj korupciji. Da je korupcija način života - zaključio je Mektić. 

Ocijenio je i kako je određeni dio nosilaca pravosudnih funkcija digao svoj glas protiv ovakvog VSTV-a.

Zastupnik SBB-a Damir Arnaut je ranije danas predložio da se formira komisija Parlamenta BiH koja će istražiti nepravilnosti u radu pravosuđa. Komisiju bi činilo pet parlamentaraca. Mektić je kazao kako podržava takav prijedlog. 

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a, je rekao da "ne može vjerovati da ministar sigurnosti ovako priča". 

-Pa Vi ste i sada ministar sigurnosti. Pa što niste te zaključke iz 2017. godine na Vijeću ministara "probili"? Pa kome držite pridike? ja ne mogu sebi doći šta Vi radite ovdje. Ko zabavlja narod, pa Vi zabavljate narod! Napustite mjesto u Vijeću ministara i mjesto ovdje, i povedite narod tamo kud ga stalno zovete. Pa gospodine ministre, pa Vi ste u Vijeću ministara, šta ste Vi kolega? Vi nama ovdje govorite šta se dešava u pravosuđu, što niste to govorili prije tri, pet godina? - rekao je Lovrinović. 

Arnaut je podsjetio Lovrinovića da je povod za sjednicu "katastrofalan snimak" na kojem je Milan Tegeltija i da to nema veze sa ranijim zaključcima. 

-Ja bih samo da ispravim kolegu Lovrinovića u tome da je ministar sigurnosti trebao nešto uraditi po ovom pitanju. To je isključiva nadležnost ministra pravde (Boris Grubeša iz HDZ-a, op. a.)- rekao je Arnaut, podsjećajući da je i ranijih godina "uvijek tu bio ministar iz HDZ-a".

Mektić je dodao da mu je drago da je izazvao ovakvu diskusiju jer je "očito bila produktivna", a potom je pobrojao nekoliko ranijih zaključaka u kojima se navodi da je Ministarstvo pravde zaduženo da ih provede. 

-Računam ja da Vi znate ko je nadležan, ali pokušali ste da obmanite sve nas ovdje. Ali evo, mir, mir, mir, niko nije kriv - rekao je Mektić. 

Lovrinović se ponovo javio za riječ poručujući Mektiću "da se sabere". Kazao je kako on godinama zna da je VSTV loš, a da je Arnautu i Mektiću trebalo da se dogodi "katastrofalan snimak" da bi to spoznali". 

Prilikom izlaganja, Lovrinović se okrenuo prema mjestu gdje sjede Arnaut i Mektić, te mašući rukama i papirima objašnjavao kako je ministar pravde pokušavao nešto uraditi, ali da navodno nije imao podršku u Vijeću ministara. 

Zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatan Begić ocijenio je da je jedan od mehanizama za davanje doprinosa poboljšanju stanja u pravosuđu formiranje privremene istražne komisije.

Napomenuo je da takva komisija ima mogućnost obavljanja javnog ispitivanja s pozvanim nosiocima pravosudnih funkcija, dodajući da u prošlogodišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH nema identificiranih problema koji su ključni za vladavinu prava.

- Pritom, stanje u pravosuđu je katastrofalno i stanje u toj oblasti trebala bi biti stalna tačka dnevnog reda - dodao je Begić, ističući da bi formiranje ovakve komisije bilo najbolje rješenje.

Stanje u pravosuđu bila je jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice, dok se druga odnosi na stanje u oblasti migracija, a za to pitanje Begić je kazao da državni nivo vlasti s kapacitetima koje ima mora da se uključi u to pitanje imajući u vidu i humanitarni karakter tih migracija.

Poslanici bi u nastavku sjednice trebali razmatati stanje u oblasti migracija, a nakon toga se i izjašnjavati o zaključcima koje su poslanici predlagali u okviru rasprave o te dvije teme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.