open-navfaktor-logo
search
O "nosanju kesa"
Mektić: Mirsada Vilića treba smijeniti, napravio je hamale od policajaca koji čuvaju štićene osobe
U Bosni i Hercegovini trenutno deseci VIP osoba uživaju policijsku zaštitu. Osim članova Predsjedništva BiH, državnih i entitetskih ministara i premijera, glavne državne tužiteljice i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, postoji i određeni broj takozvanih ostalih VIP osoba, koje se osiguravaju na osnovu procjene njihove ugroženosti.
08.07.2021. u 17:36
get url
text

Tačan broj osoba koje po tom pitanju uživaju policijsku zaštitu nije poznat, a u javnosti se često problematizira zbog čega tako veliki broj ljudi koristi policijsku zaštitu, te se sumnja i u zloupotrebe.

Ovo pitanje na jučerašnjoj sjednici problematizirao je zastupnik u državnom Parlamentu i nekadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je pokrenuo incijativu za promjenu Odluke u štićenim osobama. On je u inicijativi naveo da je nepotrebno obuhvaćen veliki broj osoba kojima se pruža zaštita.

Posebno se osvrnuo na slučaj glavne tužiteljice Gordane Tadić, koju, prema njegovim saznanjima, osigurava čak 18 policijskih službenika?! Također je istaknuo da policijsku zaštitu, kako kaže, potpuno neopravdano koristi njen sin, koji "ima 40 godina, ima svoju porodicu i ni po čemu nije ugrožen". Osim policijske zaštite, kako nvodi Mektić, sin glavne državne tužiteljice koristi čak i službeno vozilo Direkcije, kako u zemlji tako i kada putuje van BiH.

Mektićeve tvrdnje potvrdile su i fotografije koje su u međuvremenu obajavljene u medijima, a na kojima se, kako je navedeno, nalazi upravo sin Gordane Tadić Tomislav u društvu sa pripadnikom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji mu nosi namirnice iz prodavnice?!

Sin glavne tužiteljice u društvu policajca koji nosi paket s vodom  FOTO: Slobodna Bosna 

- Prije svega ja tu krivim direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića. Ja ću na idućoj sjednici Parlamenta predložiti zaključak da Parlament ide sa prijedlogom prema Nezavisnom policijskom odboru da on odgovara za tu svoju samovolju, jer ni po čemu ne postoji osnov da se on štiti, a pogotovo ne postoji osnov da mu se da službeno policijsko vozilo koje on koristi i kao privatno vozilo i uz to još ima policajca - kazao je Mektić za Faktor.

Dodaje da on ne bi, sve da ima osnov za zaštitu, nikako mogao dobiti vozilo.

- Njega može štiti vozilo, ali to onda koristi policija. On, dakle, mora imati svoje vozilo i biti štićena ličnost, a on ovako koristi vozilo DKPT-a za svoje privatne svrhe, policajac ga vozi, nosi mu kese. Vidjeli ste i na Twitteru sam ja objavio fotografiju gdje on sjeda na mjesto suvozača, pa po kojem osnovu? Nijedna štićena ličnost se ne vozi u policijskom autu. Oni imaju svoja vozila, institucije, a policija se samo pridodaje. To što je on (Vilić, op.a.) do te mjere omalovažio policiju koja radi taj posao i na zaštiti ličnosti i objekata, da on ide i nosi kese, to je meni ravno jednoj takvoj blamaži za koju on zaslužuje da bude smijenjen - izričit je Mektić, također nekadašnji policijski službenik.

Bivši minsitar sigurnosti kaže i da ovo nije prvi takav slučaj.

- Znam za slučajeve gdje je on dodijeljivao tako djeci zaštitu i djeca idu na ekskurziju u Grčku. Pun autobus djece ide na maturantsko putovanje i policijsko auto ide u Grčku za autobusom. Možete misliti, sve da ne govorim o nepotrebnim troškovima, koja je to blamaža za državu i koji je to cinizam i bezobrazluk direktora Direkcije da on sam odlučuje o tome. Ali on ima neki lični interes, njemu žena navodno radi gore u Tužilaštvu i on da se udobrotvori to je otišlo dotle da je to postalo guranje prsta u oko i državi i svim građanima u ovoj državi - kaže Mektić.

Mektić dodaje da je on i ranije, za vrijeme dok je bio ministar predlagao da se smanji broj štićenih osoba, ali da, kako kaže, "to neće da prihvate ni ministri, nisu korektni, nemaju odgovornosti nimalo ni prema državi ni prema sredstvima".

"Šta će ministru civilnih poslova zaštita"

- Ne treba ni svim ministrima osiguranje. Uglavnom u državama EU od ministara štiti se ministar odbrane koga štiti vojska i ministar sigurnosti koga štiti policija.
Šta će ministru, naprimjer civilnih poslova, zaštita? Po čemu je on ugrožen? A to je samo da im nosaju torbe, da im pakuju kofere po hotelima i tako dalje. Ja sam bio lično prisutan i gledao kako jedan ministar u šopingu kupuje sebi košulju, hlače, cipele i onda mu policajac donosi tamo od trgovca da isprobava i onda nosi njegove kese... Ovo što je uradio direktor Direkcije sa ovim sinom od Gordane Tadić je po meni ravno zahtjevu za njegovu smjenu, jer je on degradirao do te mjere i tog policajca, koji je personifikacija države, personifikacija izvršne vlasti, sveo je policajca na klasičnog hamala i nosača. Čuj on njemu nosi paket vode?! - kaže bivši ministar sigurnosti.

Na naše pitanje po kojem osnovu je uopće sinu glavne tužiteljice dodijeljena policijska pratnja, Mektić kaže da je i on sam postavljao to kao zastupničko pitanje, ali da ogovor nije uspio dobiti.

- Znate šta je direktor Direkcije odgovorio? Kao taktika i metodika osiguranja, ne možemo vam dostaviti informacije jer je to operativnog karaktera. A po čemu je operativnog karaktera vidjeli smo po ovim fotografijama što mu nosi kese i što "passata" koji je vlasništvo Direkcije koristi kao privatno vozilo. On je takav odgovor dostavio da bi pokušao da dodatno sakrije tu činjenicu, jer ja sam rekao i jučer na Parlamentu, ako tu ima neki tajni podatak, zastupnici imaju pristup tajnim podacima dozvoljen zakonom, zatvorit ćemo sjednicu za javnost i raspravljati o tome. Pa ne možete se vi pokrivati operativnim karakterom, a ovamo činjenice govore da su oni nosači i sluge - kaže Mektić.

Osiguranje ima "i Kurta i Murta"

Dodaje da ima još ovakvih primjera, ali da ne zna tačan broj.

- Sad radim da istrajem na tome jer više to osiguranje koje ima "i Kurta i Murta" je postalo prijetnja u javnom saobraćaju. Ponašaju se nasilnički prema građanima, tjeraju građane s puta, a kad u suštini pogledate ko je - sjedi bezveze privatno lice. Postoji jedna odredba u odluci da se može i drugim nekim osobama dodijeliti fizičko osiguranje, ali mora biti zadokumentovana činjenicama bezbjednosnih agencija, prije svega Obavještajno-sigurnosne agencija da napravi za osobu procjenu da mu je stvarno ugrožena sigurnost, navesti konkretne razloge i činjenice i da mu se na određeno vrijeme dostavi. Međutim, direktor to daje samovoljno, bez ikakvih procjena agencija, a Direkcija ne može vršiti operativne provjere i procjene zato što ona nije operativno-policijska agencija, nema ovlaštenja da preduzima operativne mjere i radnje već samo da pruža fizičku zaštitu ličnosti i objekata - tvrdi Mektić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, u kraćem telefonskom razgovoru negirao je da postoje zloupotrebe, kazavši kako "mediji to rade".

Na naš upit koga i po kojim kriterijima štiti Direkcija za koordinaciju policijskih tijela kazao nam je da dostavimo pismeni upit, što smo i učinili.

Ukoliko nam iz Direkcije dostave odgovore na pitanja koja smo im uputili, Faktor će ih objaviti naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.