Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Mektić je danas u Bihaću izjavio kako će najkasnije sutra biti poznati objekat ili više njih za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona (USK), javlja Anadolu Agency (AA).

Na poziv Vlade USK, Mektić se danas susreo s premijerom Mustafom Ružnićem, komesarom policije Mujom Koričićem i Peterom Van Der Auweraertom, koordinatorom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Zapadni Balkan. Tema sastanka bila je rješavanje migrantske krize u kontekstu izmještanja migranata van centra Bihaća i Velike Kladuše.

Prema riječima Mektića, konačno su došli do "nekakvih rješenja", bolje komunikacije i dogovora na relaciji Unsko-sanski kanton i vrh države, što daje nadu i ulijeva optimizam da će se trenutna kriza i problemi s kojima se suočava ovaj dio BiH, ubrzo rješiti na obostrano zadovoljstvo i građana ovog kantona i migranata.

-Mi smo do sada na prostoru Unsko-sanskog kantona imali problem što nismo mogli nikako da se dogovorimo i odredimo lokacije i prostore koje bi pretvorili u prihvatne centre, u kojima bi držali sve te migrante i na takav način ih držali pod određenom kontrolom. Sve vrijeme do sada smo potrošli na razgovore bez nekih konkretnih rezultata. Sada smo na ovom sastanku s novim premijerom dogovorili da ćemo najkasnije do sutra tačno imati objekat ili objekte u kojima ćemo ovdje na prostoru Unsko-sanskog kantona, konkretno na području Bihaća, vrlo brzo početi da smještamo te migrante na način da ćemo najprije tu smjestiti one koji se nalaze na ulicama, u privatnim smještajima i na taj način smanjimo uticaj svega toga na bezbjednosnu situaciju u gradu - istakao je Mektić dodavši da će se migrantima propisati strožiji red u prihvatnom centru i na području Bihaća.

Kako je naglasio Peter Van Der Auweraert, IOM je od početka bio spreman da pruži podršku vlastima kada su u pitanju privremni smještajni kapaciteti za migrante, te da će nastaviti sarađivati s Crvenim krstom Unsko-sanskog kantona i da je IOM spreman pružiti podršku premještanja migranata sa području USK-a na druga područja BiH, ako se vlasti tako dogovore.

-Sve ono što smo mi radili od samog početka je da podržavamo privremeni smještaj migranata u određene centre. To nismo radili zbog toga da bi se migrantima omogućilo da ovdje trajno ostanu, nego da bi oni bili smješteni u odgovarajuće smještaje. Ljudi u Bihaću i ostalim lokalnim zajednicama bili su dosta dugo jako strpljivi i pružali su nam podršku. Cilj smještanja migranata u prihvatne centre jeste da se smanji pritisak na lokalno stanovništvo. Također upošljavamo lokalne firme koje izvode radove koje radimo na ovim smještajnim kapacitetima, a također smo s gradonačelnicima Bihaća i Cazina radili na razvoju lokalnih projekata koji će na neki način vratiti ovo što su migranti na neki način uništili - kazao je Auweraert.

Prema riječima Koričića, svako povećanje broja migranata bi samo dodatno pogoršalo stanje sigurnosti na području, konkretno Bihaća, a općenito Unsko-sanskog kantona i u tom kontekstu će, kaže on, policija USK od danas onemogućiti svaki daljnji priliv migranata u ovaj kanton.

-Ministar sigurnosti se obavezao da će s komesarom MUP-a KS razgovarati na ovu temu i dogovoriti konkretne mjere i radnje u smislu onemogućavanja transporta migranata na područje našeg kantona, u kontekstu izgradnje i stavljanja u upotrebu imigracionog centra u Hadžićima - kazao je Koričić.

Premijer Ružnić je istakao da je cilj ovog sastanka i poduzimanja budućih mjera da se vrati sloboda i dostojanstvo građanima Unsko-sanskog kantona, ali i samim migrantima, u kontesktu poštivanja svih aspekata humanosti i konvencija na koje se kanton obavezao.

-Ovom migrantskom krizom se može upravljati na način da svi mi zajedno koordiniramo radimo i sarađujemo. Danas ova Vlada zajedno s ministrom Mektićem i predstavnicima IOM-a može adekvatno odgovoriti kada je u pitanju migrantska kriza. Dobili smo komesara policije USK i policija sada mora zavesti javni red i mir, te uspostaviti pravni poredak. Naš zadatak je da sutra potvrdimo lokacije koje su dali predstavnici lokalnih zajednica, koje će od strane IOM-a biti pripremljene da budu privremeni smještaj za migrante koji se nalaze na ovoj ruti, jer svijesni smo da su građani ovog kantona dali nadljudske napore i održali ovaj kanton na kojem se ova kriza lomi - istako je premijer Ružnić.