open-navfaktor-logo
search
Potvrđene informacije
Mektić: Hrvatski policajci naoružani ulaze u BiH, imamo snimke šta rade s migrantima
Ministarstvo sigurnosti nema nadležnosti za vođenje vanjske politike i mi smo te informacije proslijedili u Predsjedništvo BiH, čija je to nadležnost
01.08.2019. u 09:17
get url
text

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je u izjavi za Faktor da ovo ministarstvo već duže vremena raspolaže informacijama da hrvatska policija naoružana prelazi granicu i ulazi na teritoriju Bosne i Hercegovine.

-Imamo sve informacije, i da ulaze na našu teritoriju naoružani, i snimke šta rade sa migrantima koji iz Bosne i Hercegovine pređu u Hrvatsku, a onda ih oni tuku, otimaju novac, mobitele i vraćaju nama. Ministarstvo sigurnosti nema nadležnosti za vođenje vanjske politike i mi smo te informacije proslijedili u Predsjedništvo BiH, čija je to nadležnost. Mora se nešto uraditi, mora se reagovati. Također, i Minstarstvo vanjskih poslova BiH je upoznato sa time da hrvatska policija naoružana ulazi u BiH, i oni mogu i moraju reagirati i zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet BiH - poručuje ministar Mektić.

A da Predsjedništvo BiH već reagira, dokaz je i jučerašnji sastanak u Sarajevu. Ambasadoru Republike Hrvatske Ivanu Saboliću savjetnici predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića skrenuli su pažnju na upade naoružanih pripadnika policije Republike Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine u rejonu Bosnske krajine čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suvernitet BiH.

-Mišljenja smo da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu. Tokom razgovora dužnosnici Republike Hrvatske su pozvani da analiziraju Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji kako ne bi pozivali na rješenja koja su u koliziji sa samim mišljenjem - rečeno je ambasadoru Saboliću.

Na naoružane pripadnike hrvatske policije, koji ulaze kilometar preko granice u Bosnu i Hercegovinu, upozorio je prije nekoliko dana i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić. Gradonačelnik se našao na udaru kritika - od migranata do raznih humanitarnih organizacija - zbog nehumanih uvjeta.

-Ne može ih Hrvatska hvatati sa svih strana i vraćati u Bihać, bez obzira na to jesu li ušli u Šidu ili su ih uhvatili kraj Kupe na granici sa Slovenijom, a stižu čak i sa slovensko-italijanske granice. Hrvatska policija naoružana kalašnjikovima ulazi nam kilometar preko granice, ja se predstavim i kažem da to nije prema zakonu, a oni samo sliježu ramenima i kažu da imaju takva naređenja. Ne možete to pravdati odvraćanjem - kaže Fazlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.