open-navfaktor-logo
search
O hapšenju Mehmedagića
Mektić: Gordana Tadić vrši udar na ustavno-pravni poredak BiH, kad-tad će morati odgovarati
Dragan Mektić, bh. parlamentarac i bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, komentarisao je hapšenje Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, rekavši da ga je očekivao i da je sve nagovještavalo da će se to desiti.
16.07.2021. u 18:49
get url
text

On je rekao da je sve što se dešava zapravo rezultat rada Gordane Tadić i njenog dogovora sa HDZ-om i SNSD-om, te da ona vrši udar na ustavno-pravni poredak BiH. 

Mektić je mišljenja da ko god je rekao nešto protiv nje - došao je na "tapet Tužilaštva BiH". On je istakao da je kao ministar sigurnosti bio u zakonskoj obavezi sa sarađuje sa OSA-om i njenim direktorima, koja je bila korektna i u okviru nadležnosti.

Urušavanje sigurnosnog sistema

- Na osnovu informacija koje sam dobijao – prenosio sam u određene strategije, bilo mi je uvijek zadovoljstvo sarađivati sa OSA-om, i mislim da je to obaveza svakog ministra - izjavio je Mektić.

Što se tiče diplome Osmana Mehmedagića, iznad koje stoji znak pitanja, Mektić je rekao da je zapravo najviše sporno ponašanje Tužilaštva BiH prema sigurnosnim agencijama.

- Ja mislim da ovo što se događa, što radi Gordana Tadić, zapravo udar na ustavno-pravni poredak BiH, posebno na sigurnosni sistem BiH i da ona svojim mjerama i radnjama zapravo mnogo utiče. Ne mogu reći da je pod pritiskom politike, ali u skladu sa određenim političkim dogovorima sa HDZ-om i SNSD-om, da je to dogovoreno se radi da se uruši sigurnosni sistem BiH. Kada njega urušite, urušite ustavno-pravni poredak države - kazao je u telefonskom javljanju za N1 i dodao:

- Gordana Tadić mora kad-tad, nadam se vrlo brzo, odgovarati za sve što je radila, za sve postupke koje je preduzimala i snositi odgovornost. Vi vidite da sve njene prijave i istrage se okončavaju na Sudu BiH i na drugim sudovima, padaju. Ona nema nijedne pravosnažne presude. To radi tendenciozno i u skladu sa političkim dogovorima sa partijama koje sam naveo.

Grubo zloupotrijebila ovlaštenja 

Mektić se nada da će novi VSTV imati dovoljno hrabrosti i odgovornosti, da će donijeti odluku kojom će smijeniti Gordanu Tadić sa mjesta glavne tužiteljice BiH.

- Ona je grubo zloupotrijebila svoja ovlaštenja, na način da nije primjenjivala zakonske odrebe u svom radu. Oslonila se na dva-tri tužioca. Postoje osobe u sigurnosnom sistemu koje imaju svoje tužioce - kazao je Mektić.

Oleg Čavka, tužilac u slučaju Mehmedagić, je rekao da trpi pritiske nakon hapšenja. Mektić kaže da se tu ne radi o pritisku, nego zloupotrebama Gordane Tadić.

- Pazite, ko je god u ovom sektoru rekao ijednu kritku prema Tadić, prema Tužilaštvu BiH, kao neefikasnoj i korumpiranoj instituciji, taj je došao na tapet i protiv njega se serijski otvaraju određene istrage i provjere. Vi vidite, to nije pritisak. Ja godinama ukazujem na činjenicu da Tužilaštvo ne radi, da je kriminalizovano, korumpirano, zato se protiv mene pokreću postupci i istrage - dodao je.

Obračunava se sa kritičarima 

Prema njegovim riječima u ovoj državi koja je duboko korumpirana – jedino nosioci određenih funkcija u sigurnosnom sektoru bivaju istraživani, kao da u ostalim segmentima nema kriminala.

- Ona se obračunava sa kritičarima, sa oponentima partija koje stoje iza nje i za čije interese ona radi. To su izmišljene istrage, to su montirani procesi i zato sve pada na sudu. Nemamo nijedne osuđujuće presude u svim njenim postupcima, istakao je Mektić, te rekao:

- Dajte mi jednu pravosnažnu presudu i reći ću da radi časno svoj posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.