Nedjelja, 09.08.2020.
h

Mektić: Krstio sam se sinoć, električar govori o migracijama, idi bolan penji se na banderu!

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić održao je novu konferenciju za medije. Ova je, kao i jučerašnja, bila posvećena problemu ilegalnih migracija u našoj zemlji.

Mektić je naglasio da niti jedan podatak neće sakriti od javnosti te da će cijeli proces borbe protiv ovog problema voditi transparentno.

- Upravo zbog toga što pojedini političari, a izdvojio bih opet Milorada Dodika koji ovu krizu pokušava zloupotrijebiti u političke svrhe i da na račun ove migrantske krize skupi pokoji jeftini, jadni politički poen, govoreći da postoji neki tajni plan da se u RS naseli negdje oko 11 hiljada migranata. To je pokušaj da obmane narod u RS-u, da prevari građane, dovede ih u zabludu, provede određenu vrstu straha i da na taj način jadno profitira – kazao je Mektić.

Takav plan, tvrdi, ne postoji, a da ima, ne može se realizirati upravo bez ministra sigurnosti BiH. Dodik, dodao je, zloupotrebljava tešku sudbinu migranata kako bi prikupio poene.

- Ti ljudi ne žele da ostanu u BiH. Žele u Zapadnu Evropu. Do jučerašnjeg dana mi smo registrirali 5.119 tih migranata i to je istina. Svi oni političari koji govore o 20, 30, 40, pa čini mi se da je Milica Marković rekla i 60 hiljada migranata, to je glupost i budalaština najobičnija – izjavio je ministar sigurnosti BiH.

Naglasio je da, uprkos činjenici da je problem migracija svojstven mnogim drugim zemljama Evrope i regiona, jedino političari u BiH pokušavaju da na račun krize dobiju političke poene.

- Nema nikakve mogućnosti da ono što kaže Milorad Dodik, da se njima daje trajni boravak ovdje, da će za tri godine da dobiju državljanstvo i da ostanu. Takvog propisa nema na nivou BiH da to može omogućiti, a i kad bi neko htio donijeti propis, to se ne može uraditi bez srpskih predstavnika u Zastupničkom domu i Domu naroda BiH. Postoji mogućnost, Milorade, da svi zajedno rješavamo i tražimo način da rješavamo ovu krizu – poručio je Mektić.

Kazao je da su angažirane dodatne policijske snage kako bi se pojačala kontrola u pograničnom pojasu.

- U prvih pet mjeseci ove godine policija je odbila 3.300 nezakonitih ulazaka. Mijenja se struktura tih migranata. U početku su bile izbjeglice koje su dolazile iz kriznih, ratom zahvaćenih područja. Sada je Pakistan prvi i tu se radi o klasičnim ekonomskim migrantima, druga je Sirija, a treći je Iran. Problem je u tome što je Srbija ukinula vize iranskim državljanima. Slobodno dolaze u Srbiju i onda ileglano prelaze u BiH – izjavio je ministar sigurnosti BiH.

Ponovio je da su u javnosti prisutne manipulacije u vezi s brojem migranta i njihovim namjerama kada je boravak u našoj zemlji u pitanju.

- Ovo što se političari neki pozivaju na izvore, što je Špirić rekao da je čuo od kolega profesora. Krstio sam se sinoć, direktor Elektra iz Bijeljine Čorić je govorio, molim vas, o migracijama. Čovjek govori o migracijama. Je l' se on poziva na izvore svojih kolega električara? Pa pola Bijeljine svaki dan nema struje. On, direktor elektro institucija, govorio o problemu migracija. Pa drži se, Čoriću, bandere. Penji se na bandere, rješavaj svoje probleme. Ničim nisi pozvan da lupaš gluposti o ovom problemu – izjavio je Mektić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh