open-navfaktor-logo
search
Putem interneta
Mekteblije sa efendijom uče mukabelu: Veza sa Kur'anom od malih nogu
Amina i Nadža Oruć, Aiša Camović, Mirnesa Hajrović, Amina i Abdulah Karčić, Sara Rešidović, Zinedin Memišević i Hamza Drkić zajedno sa svojim muallimom Memfadom efendijom Drkićem, imamom džemata Binježevo, uče mukabelu.
06.05.2020. u 16:56
get url
text

Zbog posebnih okolnosti ove godine mukabelu uče online, putem aplikacije koja im olakšava komunikaciju i daje priliku da se udruže u velikom hajru.

Kako je za Faktor kazao efendija Drkić, s obzirom na to da je džemat Binježevo noviji džemat, mukabele se uče od 2009. godine i od samog početka su, pored ostalih džematlija koji izraze želju da uče mukabelu, uključene i najmlađe džematlije, osnovnoškolci i srednjoškolci, polaznici mektebske nastave.

- Nastojimo uključiti svu djecu koja dobro uče Kur'an i zadržavamo ih dokle god im to obaveze dozvoljavaju, tako da nam mukabelu uče i oni koji pohađaju srednju školu i idu na fakultet. Najmlađi učači bili su učenici prvog razreda osnovne škole – kaže imam Drkić.

Mukabela putem online aplikacije

Ove godine sa imamom je devet najboljih učača Kur'ana koji svaki dan nakon ikindije-namaza prouče po džuz zajedno sa svojim muallimom, ali iz svojih domova putem videolinka zbog zabrane kretanja mlađih od 18 godina zbog aktuelne pandemije koronavirusa.

- Većina djece koja uče mukabelu pohađaju školu hifza Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Smatramo izuzetno važnim da se djeca uključe u učenje mukabele jer na taj način znanje koje su stekli u mektebu dobija praktičnu primjenu i ta djeca ostaju u vezi s Kur'anom. I sam sam, dok sam bio polaznik mekteba, učestvovao u učenju mukabele u svom džematu. Svi mi koji smo učili mukabelu, ostali smo u vezi s Kur'anom i džamijom i zato sada i ja nastojim na taj način privući djecu džematu – pojašnjava Drkić.

Ističe da u mnogim džematima u BiH djeca uče mukabele, a da se najčešće organiziraju tako da djeca uče svoju "dječiju" mukabelu.

Mukabela koju su učili polaznici mektebske nastave prošle godine

- To smo i mi željeli ove godine, kako bismo uključili još više djece, ali zbog situacije u kojoj se nalazimo odgodili smo to do naredne godine – kaže imam.

Ističe da mu je "srce puno" kada vidi svoje učenike kako napreduju, kako usvajaju ono čemu ih podučava.

- Kao nekome ko radi sa djecom nema ništa ljepše od toga kada vidiš rezultate svoga rada. Posebno zato što ova djeca zaista lijepo uče Kur'an i lijepo ih je slušati, a ne bi se postidili da mukabelu uče bilo gdje. Mnogi su nakon toga upisali neku od medresa, a bit će ih i ove godine ako Bog da – kaže efendija.

Imam Memfad ef. Drkić

Među učačima i ove godine je i efendijin sin Hamza koji je učenik trećeg razreda osnovne škole, a koji Kur'an uči od četvrte godine, dok je mukabelu zajedno sa drugarima iz mekteba počeo učiti u prvom razredu osnovne škole. Hamza je rano pokazao interesovanje za arapska slova, te je, dok su njegovi brojni vršnjaci učili prva slova abecede, usvajao slova arapskog alfabeta, naučio sufaru, a sada uči Kur'an napamet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.