open-navfaktor-logo
search
Poražavajuća statistika
Meksiko prestigao Indiju po broju umrlih od koronavirusa
Meksiko je danas prestigao Indiju po broju umrlih od koronavirusa, čime je ta latinoamerička zemlja došla na treće mjesto svjetske "crne liste".
29.01.2021. u 08:15
get url
text

Meksičko ministarstvo zdravstva objavilo je informaciju o 18.670 novih slučajeva zaraze koronavirusom i još 1.506 umrlih, čime je broj slučajeva od početka pandemije narastao na 1.825.519, a umrlih na 155.145.

Ukupan broj umrlih u Indiji, zemlji koja ima deset puta više stanovnika od meksičkih 126 miliona, stoji na 154.847, pokazuju podaci Reutersa.

Kad se uporedi s ukupnim brojem stanovnika, stopa umrlih u Meksiku manja je nego u nekoliko drugih država, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Češku, Italiju, Sjedinjene Države, Peru i Španiju, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.

Veliki broj umrlih u Meksiku pokazatelj je kako se ta država teško nosi s obuzdavanjem pandemije koja se pogoršava uprkos vladinim restriktivnim mjerama.

U Mexico Cityju bolnice su gotovo pune, a nestašica spremnika s kisikom otežava liječenje pacijenata.

Zaražen je i predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador. Zamjenik ministra zdravlja Hugo Lopez-Gatell jučer je objavio da je predsjednik sve bolje.

- Predsjednik je praktički bez simptoma i ekstremno je aktivan - objavio je Lopez-Gatell.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.