open-navfaktor-logo
search
Radi se danonoćno
Meksički rudari zarobljeni pod zemljom: Presudan dan u akciji spašavanja
Meksički predsjednik je u subotu govorio o "presudnom danu" u operaciji spašavanja rudara koji su već tri dana pod zemljom nakon urušavanja i poplave u rudniku uglja na sjeveroistoku zemlje.
07.08.2022. u 09:47
get url
text
Rudari, Meksiko
get url
text

- Današnji dan je presudan jer tehnički stručnjaci kažu da ćemo danas znati hoće li ronioci moći ući u rudnik a da se ne izlože opasnosti - rekao je Andres Manuel Lopez Obrador na Twitteru i dodao:

- Nastavljamo raditi danonoćno. Poplava je najveći problem, premda imamo dovoljan broj ljudi za ispumpavanje vode.

U subotu predvečer u 18.00 sati (1.00 sat u nedjelju po srednjoevropskom vremenu) nije bilo novih informacija. Porodice i novinari još su držani podalje od mjesta spasilačke operacije u Agujiti, u općini Sabinasu, u saveznoj državi Coahuili.

Na sudu su saslušana peterica rudara izvučenih u srijedu.

- Čini se da ih je (iz rudnika) izbacila vodena bujica. Zatražili smo niz informacija od vlasnika i od koncesionara - rekao je glavni tužitelj Coahuile novinarima.

Tri okna su poplavljena u dužini od 34 metra, dodaje civilna zaštita koja navodi da se nivo vode nakon ispumpavanja smanjila za četiri metra.

U operaciji spašavanja učestuju 383 osobe, izvijestila je vlada.

Nesreća se dogodila u srijedu oko 13.30 sati kada su rudari bušeći naišli na džep ispunjen vodom koji se urušio i prouzrokovao poplavu.

Riječ je o veoma opasnom neslužbenom rudniku, kažu stručnjaci.

Smješten je 1.130 km sjeverno od glavnog grada Mexica, u državi Coahuili koja u cijelosti podmiruje nacionalne potrebe za ugljenom.

Rudarske nesreće u Coahuili nisu rijetkost. U junu 2021. sedam rudara je poginulo nakon podzemnog urušavanja u općini Muzquizu.

U sjećanju će zauvijek ostati 19. februar 2006. kada je u eksploziji plina život izgubilo 65 rudara u Pasti de Conchos, rudniku koji kontrolira konglomerat Grupo Mexico.

Dan danas na dnu rudnika leže kosti 63 od 65 stradalih rudara.

U oktobru 2020. u Čileu 33 rudara su spašena iz rudnika bakra dubokog gotovo 700 metara u pustinji Atacami, nakon 69 dana provedenih pod zemljom zbog urušavanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.