open-navfaktor-logo
search
Saznanja zastupnika
Mehmedović upozorava: Čečenima koji su stigli u USK Hrvati nezakonito zabranjuju ulazak zato što su muslimani
U posljednjih nekoliko mjeseci više od 400 državljana Ruske Federacije iz Čečenske republike ušlo je legalno u Bosnu i Hercegovini preko aerodroma Sarajevo i Tuzla, odakle su se taxi vozilima prebacili do Velike Kladuše. 
26.12.2022. u 11:59
get url
text

Prema saznanjima do kojih je došao Šemsudin Mehmedović, državni zastupnik SDA, oni na zajedničkoj lokaciji graničnog prijelaza Maljevac - Velika Kladuša legalno izađu iz BiH te odmah zatraže azil u Hrvatskoj. 

- Oni bježe od mobilizacije u Rusiji. Međutim, posljednjih nekoliko dana dešava se čudna situacija. Hrvatska policija prijeti zatvaranjem graničnog prijelaza jer je na njihovoj teritoriji, ukoliko Granična policija BiH pusti ruske državljane da izađu iz BiH. Te osobe mogu nesmetano napustiti našu zemlju, jer se u pravilu ne zadržavaju duže od 24 sata na teritoriju BiH. Sada hrvatska policija pokušava ostvarit pritisak na bh. stranu da te osobe, ruski državljani ostanu u BiH, odnosno da im naša Granična policija zabrani izlaz iz BiH i tako se stvara koncentracija ruskih državljana u blizinu graničnog prijelaza na bh. strani. Prema informacijama koje sam dobio sa terena, šefovi u Graničnoj policiji BiH slijepo slušaju hrvatsku stranu i praktično rade u korist hrvatske policije - kaže Mehmedović za Faktor.

Granični prijelaz Maljevac/Ilustracija (FOTO: IVICA GALOVIC/PIXSELL)

Mehmedović izražava bojazan da će za kratko vrijeme doći do povećanja broja tih ruskih državljana.

- Važno je istaći da su svi oni muslimani i zato ih se odbija od namjere da dobiju azil u Hrvatskoj. Nadležni u Bosni i Hercegovini umjesto da spriječe njihov ulazak u našu državu na samim aerodromima, puštaju ih da nesmetano ulaze u BiH, a sada im se protivzakonito po nalogu hrvatske policije brani da izađu u BiH.

Naravno, nigdje nema nikakvog zvaničnog akta, naredbe, već se našim graničarima govori kako postoji navodno usmena naredba iz Terenskog ureda sjeverozapad Bosanska Gradiška, a da su oni dobili usmenu naredbu iz glavnog ureda Granične policije BiH. Za desetak dana skupit će se stotine tih ruskih državljana u blizini graničnog prijelaza Velika Kladuša. Niko ništa ne rješava već svaki skida sa sebe jer se boje političkog dogovora i sankcija od Glavnog ureda Granične policije BiH - upozorava Mehmedović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.