Također je pozvao na proteste ispred ruske ambasade sve dok ambasador ne napusti BiH.

On je na svom Facebooku podsjetio da su Amerikanci nakon povlačenja iz Afganistana poručili: "Zašto bi se amerikanci borili za Afganistan, ako se za Afganistan neće boriti afganistanci".

- Evo imamo priliku da se borimo. Pozivam na proglašenje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabukhova personom non gratom i velike proteste pred ruskom ambasadom dok dotični ne napusti BiH. Obavezno je tražiti njegovo protjerivanje iz BiH, a najmanje prestati komunikaciju sa njim - naveo je Mehmedović, upitavši šta nam drugo preostaje da bismo dokazali ozbiljnost u svojoj borbi za BiH.

Kazao je da je ovo ruska intervencija rušenja pravne države u BiH, Ustava BiH i nametanje uslova i diktata državnim udarom.

- Kalabuhov nije dao intervju za BHRT već otrkio scenarij razvoja događaja prema scenaristima iz Moskve:

1. Isključenje državnih institucija i pokušaj da se sve svede na razgovor entiteta. To je scenarij da se potpuno isključi i eliminira državne institucije (znači državu BiH), da se neka nova budućnost BiH dogovara na početku između entiteta po konceptu "samostalne RS u okviru BiH" ili ti, prema tom scenariju, "samostalnih entiteta u okviru BiH",

2. Čović će pratiti taj scenarij tako što bi u jednom trenutku istupio iz Federacije i aktivirao hrvatsku samoupravou ili slično HNS tijelo za pregovore,

3. Time smo vraćeni na Vens-Owenov plan iz 1993.

4. Prema ICG reportu, procijenjeni su mogući sukobi zonama Brčkog, Mostara i Sarajeva – dakle, Čović i Dodik već imaju alibi da se može zaoštravati do maksimuma i koristiće ICG report da bi pokrenuli sukobe u zonama koje su naznačene kad ne budu zadovoljni kako se pregovori odvijaju, odnosno ako bošnjaakča strana ne bi pristala na njihove ucjene i uslove,

5. Postavljaće se nerealni zahtjevi prema bošnjačkoj strani samo da bi bili odbijeni, kako bi se imalo opravdanje za incidente nalik vojnom sukobu i naznake rata,

6. Jedan od scenarija je već bio izveden kao vježba upadom žandarmerije RS u kasarnu u Rajlovcu,

7. Kalabuhov "vraćanje nadležnosti" svodi na demokratski proces, iako je očito da se radi o državnom udaru i da Tužilaštvo mora djelovati u tom smjeru, ili ako ne, onda priznaje da država BiH ne postoji,

8. Kalabuhov krši Dayton negiranjem Visokog predstavnika i vrijeme je da se donese odluka o isključivanju Rusije iz PIC-a jer je na primjeru samita Vijeća sigurnosti postalo potpuno jasno da je Rusija sa Kinom poduzela jednostrane poteze na demontiranju Daytonskog mirovnog ugovora koji mora biti revidiran u skladu sa takvim ponašanjem,

9. Rusija je krenula u negiranje i rušenje Daytona kad je odbacila odluku Valentina Inzka o zakonu o negiranju genocida a on je imao tada mandat Vijeća sigurnosti UN-a

10. Kalabuhov je dao naslutiti da postoji diplomatska inicijativa slična višegraadskoj grupi koja će izbaciti verziju zakona o negiranju genocida prihvatljivu za one koji su presuđeni za genocid, ratne uločine i UZP. Hrvatska će snažno podržati ovakvu inicijaativu.

11. Sve žrtve genocida u BiH trebale bi se pismom obratiti Glavnom tajniku UN-a i Evropskoj jevrejskoj zajednici tražeći da upozore na ponašanje Rusije i njenog ambasaadora u BiH u vezi sa negiranjem genocoda i ratnih zločina - naveo je Mehmedović.

Mehmedovićeva reakcija uslijedila je nakon što je ruski ambasador izjavio je da ne vidi nikakav problem u ideji Milorada Dodika, lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata o samostalnoj Republici Srpskoj u okviru države, koja je, kako je istakao, "stvar političara, demokratskih odluka, te da će je Rusija podržati ako do njene realizacije dođe u dijalogu".

Kalabuhov je u razgovoru za Radio televiziju Bosne i Hercegovine (BHRT), koji će u cijelosti biti objavljen večeras, rekao da ne može da govori o legitimnosti ili nelegitimnosti procesa vraćanja nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku, "napominjući da je to stvar političkog procesa i organa entitetske vlasti".

On je naglasio da u razgovorima za rješenje krize u BiH zagovara da sve odluke moraju biti donesene u dijalogu, u komunikaciji između entiteta, koji sami moraju da se opredijele kako da nađu najoptimalniji put za izlaz iz sadašnje situacije.

Rusija smatra da je RS pitanje vraćanja nadležnosti pokrenula u okviru demokratskog procesa, a Kalabukhov napominje da su "nadležnosti na BiH prenesene pod izvjesnim pritiskom međunarodne zajednice".

Kalabukhov kaže i kako je ruski stav da u BiH ne postoji visoki predstavnik, jer prema njima nije ispoštovana procedura imenovanja Christiana Schmidta.

- Kao država garant Dejtonskog sporazuma, mi smo članica PIC-a, ali mi ne radimo u OHR-u dok je tamo Christian Schmidt. Mi ne podržavamo nikakve zvanične kontakte sa gospodinom Schmidtom - rekao je Kalabukhov.

Ruski ambasador smatra da je odluka Valentina Inzka, koju je kao visoki predstavnik donio na samom kraju mandata i kojom se u okviru dopune Krivičnog zakona BiH zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, bila "subjektivna i neizbalansirana".

- Najbolje bi bilo kada bi ta odluka bila uzeta u institucijama BiH, u toku rasprave, u toku dijaloga. Ovaj dijalog, on se vodi. Naravno, možda ne znaju svi za ovaj dijalog, ali razgovara se o tome u diplomatskim krugovima. To je pojam koji zbog političkih reperkusija mora biti vrlo izbalansiran i vrlo osjetljiv - ocijenio je Kalabukhov.

On je istakao da ne vidi problem u tome što je Republika Srpska stavila van snage odluku visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida i drugih zločina počinjenih u BiH, iako je tu odluku Inzko donio u skladu sa svojim ovlaštenjima, te smatra da je to stvar Narodne skupštine Republike Srpske.

Za Rusiju su upitne i odluke Haškog tribunala, posebno presuda prema kojoj je Vojska RS u Srebrenici jula 1995. godine počinila genocid.

Ambasador Rusije je ukazao u intervjuu da diplomatija njegove zemlje nastoji da sve što se tiče BiH bude izbalansirano, te da oni nastoje da "izbalansiraju cijeli stav međunarodnog faktora".