- Milanović i Plenković su kreirali ovakvo političko ludilo u Bosni zajedno sa Vučićem, a Dodik je samo izvođač radova. Povodom veoma oštre rasprave u Briselu o stanju u BiH, interesantno je postaviti činjenice na slijedeći način:

Kakva je uloga promicatelja EU vrijednosti u izgradnji ovakvog stanja u Bosni!?
EU bi od dvojca Milanović-Plenković trebala tražiti stenogram sa sastanka sa Dodikom iz septembra 2020. godine. Povodom izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u kojima govori o zabrinutosti EU Dodikovim potezima i u kojima Hrvatsku predstavlja kao neku vrstu predvovnika u rješenju krize koju vodi Dodik: Pozivam hrvatski vrh – predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da objave stenograme, ako nisu vrhunska državna tajna, a sigurno da jesu, sa sastanka koji su njih dvojica odvojeno imali sa Miloradom Dodikom u septembru 2020. Podsjećam da je taj prijem bio veliko iznenadjenje i izazvao vrlo burne reakcije te najavio novi pakt koji podsjeća na Karađorđevo.

Taj sastanak krije tajnu kasnijih dešavanja i razvoja situacije, pojave non-papera i "suvernizacije" RS-a. Podsjećam da je Dodik od hrvatskog državnog vrha primjeljen kao predstavnik srpskog naroda koji se nalazi pod američkim sankcijama i koji negira genocid. Podsjećam da je Dodik u Zagreb stigao dan nakon proslave s Vučićem novog srpskog praznika Dana srpskog jedinstva, što je vrlo simboličan potez i od Dodika i od Zagreba. Evo konkretnih linkova sa objavama događaja koji potvrđuju napred napisanu tezu - napisao je Mehmedović.