Međutim, kako je dodao, oni koji su od jula prošle godine blokirali rad državnih institucija uključujući Zastupnički dom i Dom naroda PSBiH i danas su to učinili osim u slučaju glasanja o tačkama dnevnog reda kojima je data podrška grantovima koji život znače pa i za manji bh. entitet - Republiku Srpsku.

Naime, zastupnici iz Republike Srpske u državnom parlamentu ne dolaze na sjednice od kako je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

- Podrška grantovima bila je jedini razlog njihovog povratka. Očekujem još jednu novu sjednicu u februaru i nadam se da će svi oni koji su blokirali rad Doma doći sa alibijem da žele da se usvoje izmjene Krivičnog zakona BiH kako bi se kriminalizirao umanjenje značaja ili vrijeđanja bilo kojeg entiteta ili naroda - dodao je.

Kaže da će se tada vidjeti kakav će tekst zakona predložiti u redovnoj proceduri o čemu će se onda i Klub SDA odrediti.

Međutim, podvukao je da niti u jednom zakonu pa ni u izmjeni Krivičnog zakona koju je nametnuo Inzko nije vidio da se krivica pripisuje bilo kojem kolektivitetu, odnosno ne postoji kolektivna nego pojedinačna odgovornost.

- Ako predlože zakon koji će biti u tom smislu, on može biti prihvatljiv, ali ako je u smislu da poništava bilo šta što podrazumijeva provedbu pravde u BiH i izgradnju pravednog i slobodnog društva, onda će biti neprihvatljiv - zaključio je Mehmedović.