VEZANI TEKST - Izborna komisija SDA: Mehmedović nije zadovoljio uvjete, Izetbegović jedini kandidat za predsjednika

- Na osnovu obavještenja Stranke demokratske akcije koje je objavljeno na web stranici SDA 28.9.2023. godine upoznat sam da je Izborna komisija SDA konstatovala da je jedini kandidat koji ispunjava statutarne uvjete za predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, te je ovjerila samo njegovu kandidaturu za predsjednika SDA.

I pored toga što sam prikupio dovoljan broj kandidatura za izbor predsjednika Stranke demokratske akcije Izborna komisija je saopćila da sam imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature, te da je određeni broj kandidatura odbačen zbog predlaganja većeg broja kandidata - naveo je Mehmedović u saopćenju.

Dodao je da je "predlaganje većeg broja kandidata mogućnost koja je predviđena Statutom i Pravilima izbornog postupka".

- Naime Statut SDA propisuje da se izbori za sve organe i funkcionere SDA provode tajnim glasanjem između više kandidata.
Međutim, SDA je neposredno prije procesa kandidiranja donijela Uputstvo kojim je propisala da se za predsjednika Stranke može kandidovati samo jedan kandidat kako bi onemogućila bilo kakvu konkurenciju postojećem predsjedniku SDA.
Moje sprečavanje kandidovanja za poziciju predsjednika SDA pokazuje nedostatak hrabrosti predsjednika SDA, njegov nedemokratski i autokratski način upravljanja političkom partijom i nedostatak hrabrosti rukovodstva SDA da dozvole pluralizam i mogućnost kandidovanja većeg broja kandidata za poziciju predsjednika SDA - navodi u saopćenju Mehmedović.

Dodaje da će "s obzirom na to da su mu prava kao člana SDA i kandidata povrijeđena podnijeti žalbu Apelacionoj komisiji SDA i zatražiti zaštitu svojih prava u sudskom postupku".

- Na sve ovo najbolje da ništa ne komentarišem jer je ovo sve najavio upravo neprikosnoveni Bakir prije sedam dana, što pokazuje da on zna šta će se desiti u budućnosti, a to je znak stanja u SDA. Kongres ostaje i vidjet ćemo možda ne bude izabran jedini kandidat.Ovo što se dešava u SDA je znak da je Bakir konačno naslijedio stranku koju je oteo od članstva. Da li je to dobro za SDA a pogotovo za Bosnu i Hercegovinu, vidjet ćemo! - zaključuje u saopćenju Mehmedović.