open-navfaktor-logo
search
Maglaj
Mehmedović posjetio kompaniju Natron - Hayat
Nakon razgovora Mirko Stanić, direktor proizvodnje je goste proveo kroz hale tehničko-tehnološkog procesa
07.09.2018. u 16:13
get url
text

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović posjetio je danas kompaniju Natron-Hayat u Maglaju.

Kako je saopćeno iz te kompanije, Natron - Hayat  je vodeća je firma u Bosni i Herecgovini koja se zalaže da ekološka prerada drveta u papir ima višestruku ekonomsku vrijednost. Ovdje se sa preradom celuloznog drveta njegova vrijednost uvećava pet puta, što znači da se na taj način toliko povećava i dobit.

Generalni direktor Natron-Hayata, Mehmet Eray Nasoz sa svojim saradnicima Mirkom Stanićem i Azemom Mulasmajić, je  upoznao  Mehmedovića, povodom njegove posjete ovoj firmi, sa izazovima sa kojima se susreću u poslovanju.

- Ovo je veoma važna fabrika za regiju i BiH, ali se susreće sa nedostatkom sirovina za celulozu što je važan faktor za njen opstanak. Mi se suočavamo sa neuređenim sistemom u oblasti prerade drveta, jer zakon o šumama  još nije donesen - rekao je  Eray Nasoz i dodao:

- Nezaštićenost izvozno orijentiranih privrednih subjekata, poremećaj na tržištu nakon velike ekspanzije proizvodnje peleta, te izazovi slobodne trgovine između BiH i drugih zemalja je, pored ostalog, ono što utiče na naše poslovanje.

Šemsudin Mehmedović je u razgovorima sa menadžmentom kojim je prisustvovala i Adisa Kokić Hinović, stručnjak za vanjsku trgovinu i međunarodne odnose rekao da će, kako je navedeno u saopćenju, pružati podršku u rješavanju problema ove firme koja se nalazi u Zeničko-dobojskom kantonu, te da će svojim znanjem i iskustvom tome i dalje doprinositi.

- Izražavam spremnost i odlučnost da se ubrza donošenje Zakona o šumama u BiH - dodao je on.

Razgovarano je i o mogućnostima nabavke repromaterijala iz zemalja EU, kao i drugih sa kojima BiH ima slobodnu trgovinu, te o konkurentnosti proizvoda Natron Hayata.

Nakon razgovora Mirko Stanić, direktor proizvodnje je goste proveo kroz hale tehničko-tehnološkog procesa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.