- Višković nas je pozvao da tražimo ukidanje konstitutivnosti. Iako se u političkom smislu sa Viškovićem uglavnom ne slažem, ovdje bih ga podržao i potvrdio da je Ustav RS-a, FBiH i Bosne i Hercegovine baš postao kočnica razvoja društva u cjelini. Zato i treba mijenjati Ustav BiH koji je odavno prevaziđen, i vratiti se na ZAVNOBIH postavke.

Višković je najavio kako će se mijenjati Ustav RS-a da bi se ukinulo Vijeće naroda i spriječilo potezanje vitalnog nacionalnog interesa te da je Vijeće naroda kočnica RS. Hvala Viškoviću na ovom. Naš odgovor na ovo bit će da ukineme konstitutivnost jer je to kočnica za BiH kao što je velikosrpskom projektu kočnica Vijeće naroda RS-a.

Ovom najavom je RS objavila pohod na ekstremmni etnički ekskluzivitet 49 posto BiH i dovršetak genocida i etničkog čišćenja pravnim putem. ZAVNOBiH je postao ključni interes velikodržavnih projekata iz Srbije i Hrvatske i onih koji polažu vijence Draži (Mihajloviću) i Ratku (Mladiću) i u Blajburgu. Da je ZAVNOBIH tretirao građane a ne narode, ne bi danas ravnogorci i Dražini i Ratkovi i Radovanovi sljedbenici i Blajburgaši nalazili uporište u njemu da stvaraju ekstremne etničke ekskluzivitete u BiH - napisao je Mehmedović.

U saopćenju je podsjetio na izjave Viškovića.

- Potezanje vitalnog interesa u Vijeću naroda je mimo svega onoga kako je zamišljeno to vijeće. Ukoliko se osigura prohodnost, Ustav bi trebao da bude promijenjen. Mi još imamo smrtnu kaznu u Ustavu, glavni grad nije Banja Luka, a ustavna kategorija je popis iz 1991. godine - kazao je Višković.

- Naglasio je i kako zbog takvih procedura nije moguće ni reorganizirati rad vlade i ministarstava zbog postojanja nacionalnog ključ. Višković je već ranije tvrdio da Vijeće naroda treba biti ukinuto jer je ono "izmišljeno kako bi bilo kočnica RS". Najavio je i da će se raditi na "eliminaciji Vijeća naroda iz parlamentarnog života" - citirao je Mehmedović novinski tekst.