Gostujući kao uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Kako odgovoriti na sigurnosnu i političku krizu u BiH?" Mehmedović je napomenuo da je odluka bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da nametne izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca bila svojevrstan okidač za ponovno zahuktavanje fašističkih politika koje su ugrožavale BiH kroz historiju.

- Blokada rada državnih institucija je najizraženija aktivnost desničarskih politika u BiH s pogubnim posljedicama po sigurnost građana i njihove imovine, ali i pokušaj devastacije državnih institucija BiH - smatra Mehmedović.

Kaže da ovakvi potezi direktno ugrožavaju mir i stabilnost BiH i primjer su državnog udara na Ustava BiH jer zbog blokade institucije pravosuđe ili ne radi ili blago reagira što dodatno ohrabruje antidržavne politike i produbljuje krizu u BiH.

- Dodatno opterećenje je politika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) kojom se pokušava izdejstvovati rješenje koje predstavlja još jedan dodatni instrument blokade institucija prije svih Predsjedništva BiH, ali i Doma naroda - stava je Mehmedović.

Dodaje da međunarodne diplomate koje žele ostvariti uspjeh u svojoj diplomatskoj karijeri vide šansu u prijetećim nastupima prema probosanskom bloku da se prihvati rješenje koje predlaže HDZ što podržava Republika Hrvatska i još neke od članica Evropske unije.

Nametanje izmjena Krivičnog zakona ujedinilo je, kaže, HDZ i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predvođen članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom kao eksponente retrogradnih politika u BiH, ali i na Balkanu.

Ponudio je i nekoliko rješenja za trenutnu političku situaciju napominjući da su hitni koraci neophodni, a kao prvi naveo je da međunarodna zajednica mora poduzeti poteze koji će po hitnom postupku osigurati da BiH postane članica NATO-a što bi bio ključni sigurnosni potez za očuvanje mira.

Također, implementacija presuda domaćih i međunarodnih sudova mora biti prvorazredni prioritet svih institucija vlasti u BiH, a svi razgovori i pregovori moraju se obavljati u institucijama države te je nužno ojačati državne institucije, a prvi korak je deblokada njihovog rada.

Kada je u pitanju izborna reforma, Mehemdović kaže da je potrebno pratiti evropska i demokratska rješenja te raditi na ispunjenju 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH kao uvjete za nastavka puta BiH ka članstvu u Evropsku uniju.

- Potrebno je odbiti bilo kakve pregovore o državnoj i vojnoj imovini koja bi bila upisana na bh. entitet jer bi to bio direktan atak na državotvornost kao i jačanje separatizma i protivustavnog otcjepljenja - zaključio je Mehmedović.