Hrvatski amandmani, koji su odbijeni, odnosili su se na to da u tekst bude unesena odredba o Dejtonskom sporazumu i o konstitutivnosti tri naroda u BiH. U tekstu koji je podnesen na glasanje spominju se samo građani BiH, a hrvatski zastupnici su htjeli da formulacija bude "konstitutivni narodi i građani BiH", što na Odboru nije prihvaćeno.

Mehmedović je poručio da je to "krah eurohrvatske politike". 

- Ovo je još jedna pobjeda BiH na međunarodnom političkom planu. Evropski parlament je pokazao visok nivo razumijevanja prilika u BiH, te ukazao da su nam sada neophodne promjene više nego ikad. Europarlamentarci nisu nasjeli na hrvatsku etnonacionalističku politiku koja je ujedinila i socijaliste i desne i šoviniste koji potiču iz BiH, a ipak joj žele nauditi osporavajući njen demokratski put i suverenitet. Pokušaj zloupotrebe Evropskog parlamenta od strane hrvatskih zastupnika je doživio konačan i potpuni krah.

Ovom evropskom institucijom ipak dominiraju politike Njemačke i Francuske. Pokazali su još jedanput svoj demokratski kapacitet i time dokazali svoje razumijevanje prema bosanskohercegovačkim prilikama bez obzira na stalne diplomatske nasrtaje iz Zagreba i Beograda. Građanski Ustav Bosni i Hercegovini je sada potrebniji nego ikad kako bi se zaštitili njeni građani i nacionalna bogatstva države. Ovo je putokaz i za bosanskohercegovačke političare u kom pravcu trebaju da rade na reformi i Ustava i izbornog zakonodavstva - poručio je Mehmedović.