open-navfaktor-logo
search
Mogući i protesti
Mehmedović i Tokić pred Ambasadom Rusije: Dodik se ne bi ovako ponašao da nema podršku velikih sila
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović i predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić održali su danas press konferenciju ispred Ambasade Rusije u Sarajevu. 
24.11.2021. u 11:55
get url
text

Povod konferencije je, kako su kazali, štetna politika Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini. 

Mehmedović i Tokić su pozvali Rusku Federaciju "da dobro razmisli i procjeni posljedice politike aktuelne Vlade Ruske Federacije prema državi BiH i njenim građanima".

- U proteklim godinama Rusija je nedvosmisleno podržavala BiH i njen razvoj na putu euroatlanskih integracija. Nakon toga je veličala ratne zločince Karadžića, Mladića i druge na tlu Evrope poslije Hitlerovog nacističkog režima, iako su oni presuđeni od međunarodnih sudova - kazao je Mehmedović.

{$galerijaFotografija}

Dodao je da je većina građana BiH "zaprepaštena činjenicom da Rusija čiji narod baštini veliku i slavnu tradiciju antifašizma danas otvoreno podržava sljedbenike srpskog neofašizma i genocidne politike iz nedavne prošlosti BiH".

Sejfudin Tokić je kazao da se BiH trenutno nalazi u "dramatičnom trenutku".

- Bosni i Hercegovini se prijeti agresijom, novim zločinima i genocidom. Činjenicom da ambasador i predstavnici Ruske Federacije ili otvoreno podržavaju ili dosta blagonaklono gledaju na poteze Milorada Dodika. Dodik se ne bi ovako ponašao da nema podršku nekih velikih sila - rekao je Tokić.

Otkriva da će u 15 sati danas održati sastanak sa ambasadorom Rusije Igorom Kalabuhovim, te se nada da će sastanak biti konstruktivan. Ukoliko sastanak ne bude konstruktivan, prema riječima Tokića, bit će primorani organizirati proteste. 

Protesti, Ruska ambasade, 24.11.2021
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.