VEZANI TEKST - Mehmedović: Dodik nije jedini koji ruši državu, od danas mu se pridružio Čović

- EU mora eutanizirati zauvijek veliku Hrvatsku i veliku Srbiju, dvije Rusije na Balkanu koje čekaju svoju priliku i pripremaju teren za ostvarenje ratnih ciljeva. Halo, Hrvatska je dio EU-a! EU ne želi zaustaviti Zagreb koji daje podršku Čoviću za ukidanje demokratije u BiH. Jeste li čuli Zagreb da je osudio Čovića zbog onemogućavanja održavanja izbora? Da li će EU uvesti sankcije ili mjere Hrvatskoj zbog ovog kao u slučaju Poljske ili Madjarske. NE! Onda nam je sve jasno.

Ukidanje demokratije u BiH onemogućavanjem izbora je pod pokroviteljstvom Hrvatske kao članice EU-a. Znači i pod pokroviteljstvom EU-a koji to ne sankcioniše. Upravo time EU šalje poruku Putinu: imaš pravo da upadneš u drugu zemlju i "uređuješ" je pod izgovorom prava za ukrajinske Ruse.

Za postupanje HDZ-a i Bevande oko izbora, visoki predstavnik, Vijeće Evrope i Borrel javno bi trebali svu krivicu prebaciti na Zagreb i Milanovića i Grlić Radman koji su stvarali klimu i podlogu za Bevandine i HDZ blokade izbora. HDZ BiH i Čović su samo prst ruke Zagreba u BiH, a Bevanda nokat na tom prstu.

EU čak nije opomenula Hrvatsku zbog tako besprizornog postupka kao što je blokada ulazu Finske u NATO zbog izbornog zakona u drugoj zemlji. To što su Borrel i EU ostali nijemi na taj postupak je pogonsko gorivo i signal da se izbori mogu blokirati i ponoviti slučaj "Mostar bez izbora" - smatra Mehmedović.

VEZANI TEKST - Mehmedović Kalabuhovu: Ne prijetite jer mi se ne znamo bojati, niste nigdje vidjeli da Bosanac kleči

Ističe kako kampanja brutalnog miješanja Hrvatske u unutrašnje stvari BiH oko izbornog zakona vođena je od jedne članice EU-a, a da EU niti jednom nije javno opomenuo Hrvatsku zbog toga.

- HDZ BiH za ukidanje demokratije onemogućavanjem izbora ima direktnu podršku Hrvatske kao članice EU-a kojom se hvale i predsjednik Milanović i premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Radman. Veliku odgovornost snosi EU-a koji je eutanizirao svoje principe kad je BiH u pitanju, držao oči zatvorenim pred retorikom Kolinde Grabar Kitarović o BiH i od Šešeljevog i Miloševićevog učenika pravio proevropskog lidera i čovjeka koji treba uvesti Srbiju u EU.

Provođenje presuda Međunarodnih sudova za ratne zločine i Udruženi zločinački poduhvat te genocid značilo bi ukidanje politike i političkih stranaka pod čijim pokroviteljstvom su provodjeni, a nametanje odštete Srbiji i Hrvatskoj za agresiju i ratnu štetu.

To je jedini izlaz iz stanja u kojem se BiH nalazi tri decenije. Sve dok se to ne desi, ići ćemo iz krize u krizu, iscrpljivanje pokušajima da se u miru dostignu ratni ciljevi i dokaže mirovni cilj: da BiH ne može funkcionisati bez podjele na tri etnička teritorija - naglašava Mehmedović.

VEZANI TEKST - Mehmedović: Orban preko Dodika priprema Kristalnu noć za muslimane Evrope

Osvrnuo se i na Milanovićeve pokušaje da zbog "brige" za bh. Hrvate blokira prijem Švedske i Finske u NATO.

- Švedska je oko hrvatske blokade prijema u NATO zbog izbornog zakona BiH odgovorila Milanoviću da Švedska i Finska uplaćuju milijarde u budžet EU-a iz kojeg Hrvatska povlači milijarde i da veta mogu ići u oba smjera. Težak poraz Milanovića. Ali i veliko priznanje - EU može na isti način zaprijetiti Hrvatskoj da ne vrši pravnu agresiju na BiH izbornim zakonom jer Hrvatska je uvukla cijeli EU kao saučesnika u pravnoj agresiji na BiH. Tako se to radi ako ste principijelni - poručuje Mehmedović.