open-navfaktor-logo
search
Osvrti
Mehmedović: Dosta je bilo spominjanja rata i vojnih intervencija
Kada nešto kaže Ivica Dačić, onda je to rekao Vučić, kada nešto kaže Čović, onda je to rekao zvanični Zagreb  
05.10.2018. u 15:46
get url
text

Povodom izjava i reakcija zvaničnika iz Srbije i Hrvatske, kao i medija iz susjednih država oglasio se Šemsudin Mehmedović. državni zastupnik i član Komisije za sigurnost u Parlamentu BiH. poručivši da je "dosta spominjanja rata i vojnih intervencija", prenosi Anadolu Agency (AA).

-Kada nešto kaže Ivica Dačić, onda je to rekao Vučić, kada nešto kaže Čović, onda je to rekao zvanični Zagreb. Dvije stvari su se ovih dana desilo istovremeno. Dačić, je, naime, na otvorenju završne dionice auto puta Banja Luka - Doboj rekao da njegova zemlja neće sjediti skrštenih ruku ako Srbi u BiH budu ugroženi, te da je put koji je tog dana svečano otvoren, projekat nacionalne integracije Srba kada se on završi na Drini. Nekako istovremeno u analizi zagrebačkog "Globusa" stoji da, ukoliko bošnjačka većina ponovo nametne Hrvatima Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, uslijedit će potpuna blokada vlasti. Povodom toga ovaj list blizak zvaničnom Zagrebu je konstatovao da ako bude ugrožen mir, moguća je i intervencija vojnih snaga - podsjetio je Mehmedović u pisanom saopćenju.

On smatra da će se nova garnitura vlasti, posebno sada hitno, čvrstog stajališta i bez skrupula morati odrediti spram dosadašnje politike susjeda.

-Dosta je bilo spominjanja rata i vojnih intervencija. Dosta je bilo priča o prekrajanju granica naše države. Moramo hitno reagovati i biti spremni na krizne situacije koje bi mogli izazvati naši susjedi. Stabilnost naše države mora biti neupitna, posebno politička i bezbjednosna. Moraju se stvoriti mehanizmi koji će zaštiti građane od sveprisutnog straha koji se uporno potura izvana. Kao član Komisije za sigurnost u Parlamentu BiH pokrenut ću inicijativu da se zaštiti naša privreda, pri tom najviše mislim na našu namjensku industriju gdje nam Srbija pokušava ući na mala vrata - kazao je Mehmedović i dodao:

"Naša država nikada neće biti upitna ukoliko vlast nije upitna. Vlast koju izaberu građani mora konačno stati u kraj manipulacijama izvana i djelovanju njihovih satelita koji su instalirani u državni aparat na račun narodnih para." ​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.