open-navfaktor-logo
search
Zaštititi državu BiH
Mehmedović: Dodik krenuo stopama Karadžića i Krajišnika, ne pregovarati dok ne povuče Deklaraciju SNSD-a
Mislim da je došao trenutak da i međunarodni predstavnici i Bošnjaci kažu: "Nećemo pregovarati dok Dodik ne povuče Deklaraciju SNSD-a", rekao je državni zastupnik Šemsudin Mehmedović.
30.10.2021. u 15:06
get url
text

On je na svojoj Facebook stranici istakao da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik objavio rat Bosni i Hercegovini u Deklaraciji SNSD-a.

- To je zvaničan politički stav - Dodik je krenuo stopama Karadžića i Krajišnika. Vučić se nije oglasio. Čović je za HRT već rekao kako Dodik NE destabilizira BiH. To je i poruka Hrvatske jer je Čović to rekao za državnu tv – a ni Milanović ni Plenković se nisu izjasnili oko te izjave. Znači da Dodik ima jasnu podršku Čovića i Hrvatske za paljansku Deklaraciju - smatra Mehmedović.

Milanović, kako dodaje, pokušava prisiliti Bošnjake da o svojoj sudbini pregovaraju sa dvije države koje su već izvršile agresiju na BiH.

- To ne bi bili pregovori - već pristanak na ucjene koje su Srbija i Hrvatska isporučile preko Dodika i Čovića. Pozivam međunarodnu zajednicu i Visokog predstavnika da hitno zatraže od Dodika da se Deklaracija SNSD-a stavi van snage - u suprotnom, Visoki predstavnik i faktori međunarodne zajednice prihvataju srpsko-hrvatski Casus belli - povod za rat. To je nedopustivo - navodi on i dodaje:

- Ako se ne prisili Dodika da povuče deklaraciju SNSD-a, to je jasna poruka Bošnjacima i probosanskim snagama da resetiraju svoje stavove i postave se jasno spram situacije i zaštitimo državu BiH. Mislim da je došao trenutak da i međunaropdni predstavnici i Bošnjaci kažu: Nećemo pregovarati dok Dodik ne povuče Deklaraciju SNSD-a.

Potom je Mehmedović izdvojio detalj iz Deklaracije SNSD-a:

- Ukoliko ne dobije svoje (para)vojne formacije i pravosuđe, Republika Srpska će aktivirati pravo na samoopredjeljenje. A ako, pak, dobiju svoje vojne i pravosudne institucije, državnim organima će silom biti zabranjeno djelovanje na teritoriji Republike Srspke.

Sve je ovo, ističe, navedeno u strateškim dokumentima koje je u četvrtak navečer usvojio Glavni odbor SNSD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.