open-navfaktor-logo
search
Negiranje genocida
Mehmedović: Ako Schmidt poštuje Inzkov Zakon, treba podnijeti krivičnu prijavu protiv RTRS-a
- Cijeli civilizirani svijet danas prati sjećanje na počinjeni genocid u Srebrenici. Naša srca su sa preživjelim, naša sjećanja su sa ubijenim, naše poštovanje je prema majkama Srebrenice!
11.07.2022. u 14:19
get url
text

Ima i onih još koji ne priznaju-negiraju genocid u Srebrenici! Ako Schmidt i OHR žele poštivati Zakon o negiranju genocida koji je donio Valentin Inzko, onda su trebali prvi podnijeti danas krivičnu prijavu protiv RTRS-a zbog negiranja genocida - poručio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović. 

Mehmedović napominje da danas RTRS kao javni servis ne emituje komemoraciju iz Potočara niti je preuzeo specijalni program BHRT-a "Srebrenica 1995-2022". "Nema čak ni pomena o genocidu u Srebrenici na ovom tzv. javnom servisu".

Ističe da je to sramotno, te da je RTRS javni srevis koji plaćaju građani a ne zločinci.

- I oni koji ne podržavaju politiku SNSD-a ga plaćaju. RTRS je danas u funkciji zločinaca i genocidaša. Visoki predstavniče Schmidt, ovo je negiranje genocida i rukavica u lice Inzkovom zakonu. Jeste li svjesni da svojim nedjelovanjem radite isto što i RTRS. Šutnja je danas djelo negiranja genocida! Upravo izostajanje takvih poteza, daje signal za negiranje genocida. Zašto i sa kojim ciljem se to uporno radi u BiH. Očekivao sam da ćete u svom govoru danas na komemoraciji u Potočarima prozvati i označiti RTRS kao point negiranja genocida i kršenja zakona o negiranju genocida - RTRS je danas uporište za negiranje genocida. Niste. Zašto? Imate sve alate u svojim rukama, a ne koristite ih. Ne svrstavajte se danas na stranu zla - stoji u Mehmedovićevom saopćenju.

Od visokog predstavnika očekuje da smijeni rukovodstvo RTRS-a, te da zatraži pokretanje krivičnog postupka protiv rukovodstva RTRS-a i time pošalje jasnu poruku.

- Ali nećete to učiniti, zar ne?! To su signali koji Dodiku i proruskim politikama u BiH daju naputak da se ponašaju kako se ponašaju. Oni crpe svoju energiju iz dvostruklih signala međunarodne zajednice u BiH. Uostalom zbog šutnje i odobravanja EU je i nastao genocid, jer je ohrabrivao počinitelje. Dovoljno je bilo pismo ambasadora EU u BiH i Delegacije EU u BiH upućeno nekoliko dana prije pa da RTRS emitira komemoraciju iz Potočara. Ta pisma nismo čuli ni vidjeli. Upitajmo se zašto. Uvaženi gospodine Schmidt, na Vama je istorijska odgovornost - zaključio je Mehmedović u saopćenju za javnost. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.