Policiji u Kozarcu jučer popodne je prijavljeno da je da su nepoznate osobe oštetile objekat katoličke crkve "Blažene djevice Marije", u narodu poznate i kao "Mehmedova crkva", koja se nalazi na području Nacionalnog parka Kozara, na lokalitetu Stara Pilana.

Iz Prijedorske policije jutros je saopćeno da je obavljen uviđaj, te da je utvrđeno da su zasad nepoznati vandali u vremenskom periodu između 8. i 26. septembra, oštetili ulazna vrata i prozor na objektu crkve, kao i dvije statue koje su se nalazile u njenoj unutrašnjosti.

- Jedna od statua pronađena je odbačena u neposrednoj blizini vjerskog objekta - kazali su u policiji.

Dodali su da uz saglasnost okružnog javnog tužioca Okružnog tužilaštva Prijedor preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela i pronalaska izvršioca.

- Policijska uprava Prijedor osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja i napada na vjerske objekte, te poziva građane na međunacionalnu toleranciju - navedeno je u saopćenju PU Prijedor.

Crkva posvećena rođenju Blažene Djevice Marije, nastala je kao svjedočanstvo o nesretnoj ljubavi lijepe Austrijanke Marije Schmuzer i Bosanca Mehmeda Kulašića.

Prema narodnom predanju, oko 1883. godine, Austrijanac i industrijalac Karl Šmucer (Schmutzer) ovdje je izgradio pilanu i napravio porodičnu kuću u bavarskom stilu. U pogonu je radio vrsni majstor Mehmed Kulašić u kojeg se zaljubila lijepa Šmucerova kćerka Marija.

Ta ljubav, zabranjena i velika, bila je tajna. Iz nje se rodilo dijete koje je mrtvo pronađeno zamotano u novine na njemačkom jeziku.

Da bi ga sakrio taj skandal, Šmucer, tada najmoćniji i najbogatiji Kozarčanin, kćerku Mariju poslao je rodbini u Austriju, a u znak iskupljenja pred Bogom 1903. godine sagradio je katoličku crkvicu koja je kasnije u narodu, zbog aktera te ljubavne priče, prozvana Mehmedovom crkvom.

Crkva Blažene Djevice Marije je tokom posljednjeg rata potpuno devastirana. Obnovu su inicirali Kozarčani, a uz dio sredstava koja su za tu namjenu prikupili, gradnju crkve podržali su župa Prijedor, grad Prijedor, vjernici i Šmucerova praunuka Helga Kambič iz Slovenije.