Čelni ljudi dvije obavještajne agencije razgovarali su i o regionalnim pitanjima, dosadašnjoj i budućoj međusobodnoj saradnji te izazovima kojima su trenutno izložene zemlje regije.

Razgovarano je o borbi protiv organizovanog kriminala, ekstremizma, terorizma i radikalizma u regiji i pojavama koje predstavljaju nacionalnu, regionalnu i globalnu prijetnju.

Mehmedagić i Musliu istakli su da je dosadašnja saradnja dvije agencije u ovom kontekstu doprinijela regionalnoj stabilnosti, jačanju vladavine prava i povjerenja građana u obavještajno-sigurnosni sektor.

Također, na sastanku se razgovaralo i o migrantskoj krizi i krijumčarenju ljudima što predstavlja veliki izazov za obje zemlje i regiju s obzirom na činjenicu da su Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija na tzv. migrantskoj ruti na zapadnom Balkanu.

Direktori Mehmedagić i Musliu istakli su da je saradnja dvije agencije od izuzetne važnosti za sigurnost dvije zemlje i dobrobit njenih građana, saopćeno je iz Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.