open-navfaktor-logo
search
Bivši selektor BiH
Mehmed Baždarević za Faktor: Ako me neko treba, tu sam
Mislim da su to reprezentacije našeg nivoa, ali moramo biti spremni za njih. Već sutra trebamo imati adekvatnu strategiju za te mečeve, rekao je Baždarević
20.11.2019. u 14:39
get url
text

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u polufinalu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo za protivnika će imati selekciju Sjeverne Irske.

Do 26. marta i duela sa timom kojeg su Zmajevi u dva navrata pobijedili u premijernom izdanju Lige nacija ostalo je još mnogo vremena. Ipak, ono što brine domaću javnost i ljubitelje fudbala u našoj zemlji jesu rezultati i igre našeg nacionalnog tima u kvalifikacijama za EURO 2020.

Izabranici Roberta Prosinečkog kvalifikacije su završili na četvrtom mjestu kvalifikacione grupe J sa 13 osvojenih bodova i svega jednom gostujućom pobjedom protiv slabašnog Lihtenštajna.

Mogli smo i morali više, a takvog je mišljenja i bivši selektor Zmajeva Mehmed Baždarević.

- Dvadeset sezona kao igrač i evo 18 sezona kao trener ja jedem fudbalski hljeb. Mnogo je tu analiza koje se trebaju sprovesti, ali objektivno govoreći mislim da smo mogli više. Na početku smo rekli da je grupa kvalitetna, ali smo svi vidjeli naše šanse. Igračkog kvaliteta imamo, i to se ne može osporiti, no evidentno je da nismo bili na nivou koji je bio potreban da se napravi bolji rezultat - konstatuje Baždarević na početku razgovora za Faktor.

Prethodnik Roberta Prosinečkog ne želi da označi direktnog krivca za loše rezultate u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje se sljedeće godine igra u 12 gradova Starog kontinenta.

- Nikada ne bih želio komentarisati tuđi rad, ali mogu reći da su krivi oni koji igraju i oni koji rade. Nekad možda i nismo objektivni, generalno kao nacija, smatramo da smo najbolja ekipa, iaka to nismo. Ipak, iz svega što se dešavalo je evidentno da je propusta bilo. Nisam tu pa i nisam vidio šta se radilo i dešavalo - kazao je Meša.

Trener Parisa, koji je trenutno u teškoj situaciji i nalazi se na pretposljednjem mjestu francuske Ligue 2, ipak je detektovao neke probleme u igri našeg nacionalnog tima u proteklom periodu.

- Iz svega viđenog rekao bih da je nedostajalo fudbalskog kolektiva, nismo djelovali kao ekipa na terenu. Jednostavno na travnjaku nisam vidio taj kvalitet koji imamo. Ne bih kritikovao, ali moramo biti pametni i na pravi način sagledati situaciju u kojoj se nalazimo. Ona u fudbalskom smislu jeste negativna, ali iz nje moramo izvlačiti pouke - naglašava Baždarević, te dodaje:

- Ako to uspijemo, onda mislim da imamo šansu. Nakon svih dešavanja trebamo što prije imati čistu sliku i znati zbog čega nismo tamo gdje smo željeli biti. Ja jednostavno mislim da nismo bili na svom maksimumu.

Zmajevi su nakon posljednjih mečeva kvalifikacija, koje su zvanično okončane sinoć, saznali i protivnika u polufinalu play-offa, ali i potencijalnog rivala u finalu. Ako se preko selekcije Sjeverne Irske plasiraju u finale, tamo će ih čekati bolji iz duela Slovačke i Republike Irske.

- Mislim da su to reprezentacije našeg nivoa, ali moramo biti spremni za njih. Već sutra trebamo imati adekvatnu strategiju za te mečeve - smatra stručnjak koji će ostati zapamćen kao prvi kapiten BiH u jednoj zvaničnoj utakmici.

Vrlo lako bi se moglo dogoditi da BiH u finalu igra protiv Republike Irske, tima koji je Zmajeve eliminisao u baražu za EURO 2016. godine, kada je na klupi naše reprezentacije sjedio upravo Baždarević.

- U tom momentu mi smo bili na kraju, što se tiče našeg energetskog stanja. Dosta smo se istrošili jer smo i u kvalifikacijama morali pobijediti pet od šest utakmica kako bismo uopće dospjeli u baraž. Imali smo povrijeđenog Džeku, koji je ipak igrao, problema s povredom imao je i Medunjanin - prisjeća se Baždarević.

Legendarna Željina "desetka" smatra kako otočke reprezentacije nikad nisu lagani protivnici.

- Nisu to pretjerano kvalitetne ekipe, ali nisu ni lake. Njihova igra je direktna, dosta agresivna s mnogo duela. Zbog toga opet kažem da moramo imati spremnu strategiju. Vjerujem da bi nam bilo lakše igrati sa Slovacima - kaže Baždarević.

Od trenera Parisa teško je bilo izvući bilo kakav komentar po pitanju čovjeka koji ga je naslijedio na selektorskoj funkciji, no rekao je jednu zanimljivu stvar na kraju.

- Možda vi bolje znate od mene da li je Prosinečki radio dobro ili nije. Možda je glupo, ali ja nijednom treneru ne želim da dobije otkaz. Trenutno ne posjedujem argumente da bilo šta kažem. Ako Robi ostane, onda od prvog dana ne smije biti prevelikih lutanja i traženja jer znamo šta realno možemo. Iskreno, volio bih da bude što manje promjena i da se radi na neke duže staze. No, svima nam je jasno da i odlazak može donijeti pozitivu. Ukoliko me neko treba, tu sam - jasno je poručio Baždarević na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.