Predstavnci penzionera su tražili da najmanje po 120 KM dobiju penzioneri sa penzijama do 478 KM, a oni čije su penzije iznad ove cifre, do 2.000 KM, da dobiju po 100 KM. Predstavnici Vlade FBiH su im kazali da će razmotri njihove prijedloge, nakon što sagledaju koliko će sve koštati. 

VEZANI TEKST- Bekan: Tražimo sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH radi povećanja penzija, u suprotnom...

- Mi smo morali prihvatiti jednokratnu pomoć, kao nužno zlo u cilju gašenja požara. Podsjećanja radi, to je bio naš drugi prijedlog, a prvi je bio usklađivanje penzija shodno rastu troškova života. Da bi to uradili, onda oni moraju pokrenuti inicijativu izmjena i dopuna Zakona o PIO-u, a s obzirom na to da nema većine ni u Vladi ni u Parlamentu, pitanje je kada bi uopće izmjene ugledale svjetlo dana. Zato smo dobili neko solomonsko rješenje jer je to bio naš drugi zahtjev. Morali smo se pomiriti samo s tim da nam se uz julsku penziju dodijeli jednokratna novčana pomoć i to u dvije grupe - govori nam Mehić.

Prvu grupu čine penzioneri koji primaju penzije do 478 KM.

- I druga grupa je iznad tog iznosa do 2.000 KM penzije. Prema tome, dobit će maltene oko 98,99 posto penzionera novčanu pomoć. Nisu mogli da kažu koliko će iznositi. Mi smo tražili za ovu prvu grupu ne manje od 120 KM, ugroženiju, jer smo smatrali da je potrebno tim ljudima. I za ovu drugu ne manje od 100 KM. Međutim, nismo dobili obećanje za to jer moraju vidjeti koliko to košta. I drugo, da li na to moraju da plate PDV koji je 17 posto jer to onda bitno mijenja dosta toga. Uglavnom, rekli su, obećali, da ne bi trebalo da nas razočaraju i da će to sve sagledati sa Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje. Da on obračuna i da se to isplati uz julsku penziju, do 5. augusta - rekao nam je Mehić i dodao:

- Mi kada smo kalkulisali, ako onaj sa najnižom penzijom dobije 120 KM, to mu je kao da je dobio svaki mjesec 10 KM. I da je bilo usklađivanje tri posto, on bi imao mjesečno deset KM. Prema tome, penzioneri u velikoj mjeri nisu oštećeni. Međutim, samo je šteta što to ne ide u iduću osnovicu, što nije povećana osnovica.

Podsjećamo, predstavnici Vlade Federacije BiH, premijer Fadil Novalić, ministrica finansija Jelka Milićević i Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, zajedno sa Zijadom Krnjićem, direktorom Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, sastali su se jučer u Sarajevu sa predstavnicima penzionera i obećali finansijsku pomoć penzionerima koja će biti isplaćena uz julske penzije.