open-navfaktor-logo
search
Ogorčeni i razočarani
Mehić: Odnos Vlade FBiH prema penzionerima je maćehinski, ne bude li usklađivanja penzija...
Susjedne zemlje poput Republike Hrvatske i Republike Srbije najavljuju novi paket pomoći svojim penzionerima u ovo vrijeme pandemije. I u manjem bh. entitetu RS-u najavljena je pomoć za penzionere, samo u Federaciji BiH nema ništa za 423 hiljade penzionera, od kojih 60 posto njih ima najniže penzije koje su 382 KM.
04.05.2021. u 08:27
get url
text
Penzioneri

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, koji broji više od 200.000 članova, poručuje da su penzioneri zbog svega uznemireni, ogorčeni i smatraju odnos Vlade Federacije prema njima maćehinskim.

Misli li iko o nama?

Mehić poručuje da, ukoliko ne bude usklađivanja penzija i jednokratne pomoći, najavljuju neposluh.

- U Republici Hrvatskoj najavljuju još jedan paket pomoći penzionerima, i Republika Srpska nema za hljeba, ali najavila je pomoć penzionerima. Treba reći da su penzioneri u Federaciji BiH veoma nezadovoljni, frustrirani, ljuti i gube svako povjerenje u ovu Vladu Federacije BiH. Pitamo se da li o nama iko misli. Imamo obećanje o novom sastanku sa predstavnicima Vlade FBiH 25. maja, mislim da tada neće imati kome davati pomoć, bit će kasno. Ljudi pomriješe. To je maćehinski odnos - poručuje Mehić i dodaje:

- Neraspoloženje je izuzetno veliko u našoj populaciji. Kako svi drugi imaju sluha za penzionere u susjedstvu i već godinu uskaču sa jednokratnom pomoći, samo toga ovdje nema. Penzioneri su veoma nezadovoljni. Ukoliko Federalna vlada ne bude imala sluha za nas, onda će penzioneri biti spremni na neposluh, nema im druge. Jer prekršit će i policijski sat, sve, prestat će sa plaćanjem računa za komunalne usluge, a to su pare koje se vrte i od kojih živi komunalna privreda.

Dodaje kako su ove riječi prvenstveno upućene resornom ministarstvu.

- Glavna adresa je Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, ali i Vlada FBiH. Naime, penzioneri sa čuđenjem i zabrinjavajuće posmatraju odnos Vlade FBiH prema njima imajući na umu da nije bilo redovnog usklađivanja penzija 15. aprila, a korona je uzela danak. Moraju se kupovati lijekovi, troškovi života su drastično povećani i svi pomažu svojim penzionerima, samo nama niko ne pomaže - ogorčen je Mehić.

Vesko Drljača šuti

Upitali smo šta konkretno traže od Vlade FBiH.

- Mi imamo dva zahtjeva. Prvi je redovno usklađivanje na osnovu rasta troškova života i neosnovano je što slušamo od pojedinih savjetnika u Vladi FBiH da nisu stvoreni zakonski uvjeti za to. I dalje tvrde da je rast BDP-a ispod nule. To i mi kažemo i da je rast troškova ispod nule, s čime se ne slažemo. Evidentno je da su troškovi života itekako otišli gore. Tražimo usklađivanje penzija za dio rasta troškova života i jednokratnu pomoć za sve penzije, osim najviših - rekao je Mehić.

Federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču smo pitali kako bi prokomentirao stanje penzionera u Federaciji BiH i da li planira predložiti Vladi FBiH povećanje penzija ili izdvajenje pomoći za ovu najranjiviju kategoriju. Već prema ustaljenoj praksi, ostali smo uskraćeni za odgovore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.