open-navfaktor-logo
search
Zahtjevi
Mehić o statusu penzionera: Tražili smo sastanak u Vladi FBiH prije 10 dana, nisu nas još primili
Penzioneri u FBiH su u teškom materijalnom položaju zbog čega tražimo vanredno povećanje penzija, rekao je u razgovoru za Faktor Redžo Mehić
01.10.2019. u 13:49
get url
text

Predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH prema riječima Redže Mehića, presjednika Saveza, traže hitan sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH. Mehić dodaje da ostaju pri zahtjevu za vanredno povećanje penzija do kraja godine.

Iz Vlade FBiH su se oglušili

- Kuća u kojoj ja sjedim je 19. septembra uputila zahtjev Vladi FBiH u kojem smo tražili razgovor o teškom materijalnom položaju penzionera. Do danas nas nisu ni kontaktirali, tako da smo jutros napisali urgenciju na taj zahtjev da nas hitno prime. Znate, Vlada FBiH se 2015. godine obavezala da će svoje prijedloge i nacrte koji su i dio reforme penzionog sistema, dostavljati i nama na mišljenje. Na to su se oglušili kod donošenja amandmana na Prijedlog zakona o doprinosima - rekao nam je Mehić.

Podsjeća da od Nove godine isplata penzija ide preko trezora, odnosno, Budžeta FBiH.

- Vlada će biti garant isplate penzija i nema teorije da se penzije smanjuju zbog Zakona o doprinosima, gdje je predviđeno da stopa doprinosa na PIO umjesto 23, bude 18 posto. Penzija je ekonomska kategorija i stečeno pravno - kategoričan je Mehić.

Naglašava da ostaju pri zahtjevu za povećanje penzija do kraja ove godine.

Ispunjeni su uvjeti za povećanje penzija

- Između ostalog i zbog toga tražimo razgovor sa predstavnicima Federalne vlade. Konkretno sada 61 posto naših penzionera prima penziju do najniže i najnižu koja je sada 371,77 KM, što je zabrinjavajuće. Tražimo vanredno usklađivanje penzija, a što je predviđeno u jednom od članova Zakona o PIO-u i to odmah od 1. oktobra. Ukoliko misle da uvjeti za to nisu ispunjeni, mi tvrdimo da jesu - govori Mehić i dodaje:

- U članu 80. Zakona o PIO-u se kaže da se na vanredno usklađivanje penzija ide ako je u posljednje dvije godine rast BDP viši od 3,5 posto, a to jeste bilo i da je deficit Budžeta FBiH manji od jedan posto, što također jeste. Dopremijerka Jelka Milićević tvrdi da je u suficitu bio 2018. godine. Ako smatraju da to nije dovoljno, mi ćemo tražiti jednokratno povećanje jer smo prije donošenja zakona 52 mjeseca bili bez ijednog povećanja, tako da smo u ogromnom nedostatku. Očekujemo da nas na razgovore primi premijer Fadil Novalić sa dopremijerima Jelkom Milićević i Veskom Drljačom i da pozovu Zijada Krnjića, direktora Federalnog zavoda PIO - rekao nam je Mehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.