Nakon dvosatnog rada skupa tokom kojeg je spomenut pitanje tretirano iz više naučnih i iskustvenih perspektiva usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Od OHR-a i organa vlasti zahtijevamo da pitanje državne imovine ne treba se rješavati bez donošenja zakona o restituciji, odnosno da se ova dva pitanja trebaju rješavati zajedno.

2. Od svih organa vlasti tražimo da prilikom donošenja odluka i propisa u vezi gradnje objekata poštuju potrebe Islamske zajednice, s ciljem zadovoljavanja misijske djelatnosti, s posebnim zahtjevom za rješavanjem i dobivanjem dozvola za izgradnju zgrade Islamskog kulturnog centra na lokalitetu bivšeg Lakišića harema u Mostaru.

3. Od svih struktura vlasti tražimo da Islamskoj zajednici omoguće da ostvari zakonom predviđena prava i slobode u izgradnji vakufskih vjerskih objekata u sredinama gdje Bošnjaci nemaju mogućnost bitno utjecati na donošenje odluka.

4. Svim organima Islamske zajednice predlažemo da u narednom periodu maksimalno iskoriste kapacitete i stave u funkciju vakufe, s ciljem ostvarivanja ekonomske stabilnosti funkcionisanja i rada medžlisa. 

5. Od struktura i organa upravljanja na svim nivoima zahtijevamo da prilikom donošenja odluka u vezi sa vakufskim predmtima obavezno poštuju zakonske propise, rješavaju predmete u zakonskom roku i provode sudske odluke.

Današnjim okruglim stolom i zvanično je završena ovogodišnja manifestacija "Dani vakufa u BiH" koja je s različitim kulturnim, vjerskim i svečanim programima otvorenja novoizgrađenih vakufskih objekata održana u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, piše MINA.