open-navfaktor-logo
search
Projekt podjele grada
Medžlis IZ Mostar: Iznenađeni smo glasanjem srpskog vijećnika Milivojevića za gradonačelnika Mostara
Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar Džafer Alić priopćio je u ponedjeljak kako je iznenađen odlukom Velibora Milivojevića da je na glasanju za izbor gradonačelnika Mostara podržao "projekte podjele grada i dominacije jednog nad drugim narodima".  
08.02.2021. u 14:46
get url
text

- Sa žaljenjem moramo konstatirati da smo nemalo iznenađeni i do kraja rezignirani opcijom da srpski izabrani vijećnik Velibor Milivojević, koji je nastupao pod čuvenim Šantićevim sloganom 'Ostajte ovdje' bude otvoreno u službi projekta koji i dalje od Mostara pod svaku cijenu želi praviti podijeljeni grad i u kojem treba vladati dominacija jednog naroda (hrvatskog), nad drugim i trećim narodom (Bošnjacima i Srbima) i Ostalima, i jedne vjere (katoličke) nad drugom i trećom (muslimanskom i pravoslavnom) - navodi se, uz ostalo, u saopćenju Medžisa IZ Mostara.

Otvoreno pristajanje uz jedan takav koncept, dodaju, potpuno vraća u ne tako davna vremena političkih dogovora Srba i Hrvata na štetu Bošnjaka.

- Ovakav stav srpskog političkog predstavnika uz kojeg nesumnjivo od samog početka stoji blagoslov i puna podrška Srpske pravoslavne općine Mostar i njenog svećenstva, ostavlja prostor za sumnju u iskrenost, otvorenost i spremnost istih da se na dobrosusjedskim odnosima gradi dijalog i povjerenje u Mostaru i Hercegovini - navode iz Medžlisa Mostar.

Smatraju kako, nažalost, neće biti konstruktivnog poticaja budućem multietničkom i otvorenom Mostaru, što su, kako kažu, Bošnjaci muslimani nesumnjivo priželjkivali kada su otvorena srca stali uz obnovu Sabornog hrama, časteći ga i doživljavajući svojim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.