open-navfaktor-logo
search
Aerodrom Batajnica
Medvedev u društvu Vučića i Dodika pratio vježbu Vojske Srbije
Na prikazu je angažovano više od 2.400 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 100 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i više od 25 vazduhoplova
19.10.2019. u 15:21
get url
text
Medvedev, Vučić i Dodik na vojnoj vježbi

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije “Sloboda 2019”, povodom obilježavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu održan je danas na aerodromu u Batajnici u prisustvu predsjednika Vlade Rusije Dmitrija Medvedeva i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, javlja Anadolu Agency (AA).

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, prikaz sposobnosti Vojske Srbije dat je u dvije cjeline - dinamički dio i defile jedinica.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je "vrlo dobrim" prikaz sposobnosti vojske, zahvalivši vojnicima i ratnim veteranima za sve što su učinili za svoju otadžbinu.

- Uvek ćemo štititi naše slobodarske vrijednosti i tradicije, umjet ćemo sami da očuvamo svoje nebo, svoju zemlju, svoje ljude. Živjela slobodna, nezavisna Srbija - kazao je Vučić po završetku prikaza.

{$galerijaFotografija}

U dinamičkom dijelu predstavljene su sposobnosti dijela jedinica Specijalne brigade i Kopnene vojske naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i doniranim sredstvima iz Rusije, kao i sposobnosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Nastupio je i pešadijski i motorizovani ešalon.

Na prikazu je angažovano više od 2.400 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 100 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i više od 25 vazduhoplova, a osim Medvedeva i Vučića, prisustvovali su predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri u vladi, kao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Medvedev, koji boravi u jednodnevnoj poseti Beogradu, kasnije u toku dana sastat će se sa predsjednikom Srbije kada će se dvojica zvaničnika obratiti medijima.

Vježba Srbija
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.