open-navfaktor-logo
search
USAID
Međunarodnoj komisiji za nestale osobe 350.000 američkih dolara
Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) je dodijelila bespovratna sredstva u iznosu od 350.000 američkih dolara programu koji provodi Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP)
04.09.2018. u 14:54
get url
text

Na ovaj način se pruža podrška naporima Bosne i Hercegovine u pronalaženju osoba koje se još uvijek vode kao nestale u agresiji na našu zemlju. Pored USAID-a, drugi donatori koji pomažu ICMP-ovom programu su Evropska unija i Švedska.

ICMP-ov program u Bosni i Hercegovini osigurava pomoć u oblasti forenzičke antropologije i arheologije, utvrđivanja podudarnosti uzoraka i identifikacije na osnovu DNK analize, te razvoja civilnog društva. Pored toga, ICMP pomaže nadležnim organima u rješavanju međusobno povezanih pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka koji se čuvaju u mrtvačnicama u BiH i pogrešno utvrđenih identiteta do kojih je došlo prije nego što je ICMP 2001. godine uveo testiranje na osnovu DNK.

Matthew Holliday, rukovodilac ICMP-ovog Programa za Zapadni Balkan se u ime ove organizacije zahvalio za podršku SAD-a. Napominjući da su organi u BiH uspjeli pronaći skoro 23.000 od oko 30.000 osoba nestalih po završetku sukoba, g. Holliday je je istakao: 

- To znači da između 7.000 i 8.000 porodica još uvijek ne zna sudbinu svog najmilijeg. Ove porodice imaju pravo na istinu, pravdu i obeštećenje, i upravo zato se mora nastaviti s radom na traženju nestalih.

Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, je izjavio:

- I teško i bolno je rješavati pitanje nestalih osoba, ali je neophodno. Porodice građana BiH koji se još uvijek vode kao nestali, trebale bi saznati sudbinu svojih najmilijih. To je važan segment procesa oporavka od posljedica rata i kretanja naprijed ka budućnosti u miru. Koliko god se ovo pitanje tiče pravde, jednako tako se tiče osnovne ljudskosti, i kao takvo bi se trebalo prioritetno rješavati. Veoma sam zadovoljan što se USAID može pridružiti naporima ostalih iz međunarodne zajednice u podršci važnom poslu koji obavlja ICMP. 

ICMP nastoji osnažiti kapacitete sudske medicine u Bosni i Hercegovini, i povećati korištenje Online centra za upite o nestalim osobama (OCzU) među akterima u Bosni i Hercegovini. OCzU predstavlja tačku za pristup Sistemu za upravljanje podacima za identifikaciju (iDMS), koji omogućava pohranjivanje, dijeljenje i analizu velikog broja podataka o nestalim osobama, istragama i identifikacijama.

ICMP također radi na jačanju kapaciteta Instituta za nestale osobe BiH (INO) sarađujući s organima na osiguravanje primopredaje rukovodne odgovornosti Vijeću ministara BiH na osnovu izmjena i dopuna Sporazuma o ulozi suosnivača INO-a. Time će INO u potpunosti postati institucija BiH. Trenutno ICMP i Vijeće ministara, kao suosnivači, imaju zajedničku rukovodnu odgovornost za INO.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu. Njezin mandat je da osigura saradnju vlada i drugih organa u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih uslijed sukoba, povreda ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga, te da im pruža pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.