open-navfaktor-logo
search
Putovanja
Međunarodni sajam turizma i izložbe: Mirsada Baljić predstavlja našu domovinu u Kini
Poziv za ovaj događaj stigao je preko Ministarstva civilnih poslova. Uvijek sam maštala da ću jednog dana posjetiti Kinu, ali, da će to biti u okviru manifestacije iza koje stoji država, nisam mogla ni sanjati. Dopali su im se moji akvareli, i to je bila ulazna karta
08.09.2019. u 21:15
get url
text

Daleka istočna zemlja Kina domaćin je 6. Međunarodnog sajma turizma i izložbe na kojem priliku da učestvuje dobilo je 14 umjetnika iz cijelog svijeta. Među njima, iz Bosne i Hercegovine, ta čast pripala je istaknutoj samostalnoj umjetnici Mirsadi Baljić.

- Poziv za ovaj događaj stigao je preko Ministarstva civilnih poslova. Uvijek sam maštala da ću jednog dana posjetiti Kinu, ali, da će to biti u okviru manifestacije iza koje stoji država, nisam mogla ni sanjati. Dopali su im se moji akvareli, i to je bila ulazna karta. Sa mnom je još 13 umjetnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Latvije, Litvanije, Bugarske, Mađarske, Moldavije... Sjajna ekipa - ispričala nam je Baljić.

Međunarodni sajam trajat će do 28. septembra, a domaćini su pripremili bogat program za svoje goste.

- Posjetili smo selo sa njihovom dugogodišnjom tradicijom. Bili smo na visini od 3000 metara, posjetili smo Buda hram, staru školu kung fua... Otvorili smo izložbu sa još 7 umjetnika iz Kine. Učestvovali smo sa po jednim radom. Za deset dana je naredna izložba i još mnogo putovanja kroz Kinu - istakla je Baljić.

U Kini će iskoristiti priliku i da prezentira ljepote naše domovine, što već godinama uspješno radi kroz projekat Internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo.

- Gdje god da se nalazim koristim priliku da govorim o blagu koje imamo u našoj domovini. I ljudi to zaista žele čuti, žele doći vidjeti. Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, obezbijedio je za organizatore i simbolične poklone, zbog čega mu ovom prilikom zahvaljujem. Također, moje putovanje podržao je i ministar kulture i sporta Mirvad Kurić, na čemu zahvaljujem. Ovo je prilika da napravim nove konekcije, da predstavim BiH i njene ljepote, i da stvorim prijateljstva koja će trajati- zaključila je Baljić.

{$galerijaFotografija}

Mirsada Baljić- Kina, 08.09.2019.
1 od 25
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.