open-navfaktor-logo
search
INOBiH
Međunarodni dan nestalih: U Bosni i Hercegovini se još traga za 7.547 osoba
U Bosni i Hercegovini još se traga za najmanje 7.547 osoba nestalih tokom agresije na ovu zemlju, poručeno je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom Međunarodnog dana nestalih.
28.08.2020. u 13:48
get url
text

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, dvije decenije nakon rata, traga se za više od 7.500.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović kazao je kako su u Centralnoj evidenciji nestalih BiH u času kada je ona objavljena imali podatak o 34.965 prijavljenih nestalih osoba.

Naveo je kako je Komisija za verifikaciju koja djeluje u okviru sektroa za Centralnu verifikaciju obradila ukupno 30.624 prijave, dok je u obradi ostala 4.341.

- Od 30.624 obrađene prijave, 28.320 slučajeva je verificirano, a to su nesporno nestale osobe u periodu od 30. aprila 1995. do 14. februara 1996. U procesu verifikacije, ali još uvijek neverifikovano, su 1.543 slučaja, a to su najvjerovatnije slučajevi koji će ući u verifkovane slučajeve ali im trenutno nedostaje neki element za potpunu verifikaciju, kao što su podaci o preciznom imenu i prezimenu - naveo je Mašović.

Dodao je kako je 761 osoba od ukupnog broja prijavljenih nestalih osoba potpuno brisana iz Centralne evidencije nestalih, jer joj ne pripada taj status po definiciji iz Zakona o nestalim osobama.

Od 28.320 verificiranih slučajeva, 14.749 njih je identificirano i predato porodicama i to su one osobe koje su identificirane na nesporan način putem DNK metode. 6.024 nestale osobe verificirane i identifikovane su klasičnim metodama, najčešće do 2001. godine kada nisu postojale laboratorije za DNK analizu i kada su se identifikacije radile klasičnim metodama prepoznavanja odjeće, predmeta, dokumenata pronađenih u novčanicima.

- U ovom času imamo 7.547 aktivnih slučajava, a to je broj osoba koje se još uvijek sigurno traže na prostorima BiH i susjednih država, a državljani su BiH - rekao je Mašović.

Kada je riječ o podacima koji se odnose na traženje, ekshumacije i identifikacije, Mašović ističe kako je taj broj manji zbog posljedica aktuelne situacije oko pandemije COVID-19.

Prema njegovim riječima, u odnosu na referentni period prošle godine, kada su obavljena 563 izlaska istražitelja na teren, ove godine je to učinjeno 400 puta.

Obavljeno je 17 ekshumacija po naredbi Tužilaštva BiH, 56 reekshumacija, 23 osobe ili dijelovi osoba su ekshumirani što je relativno manje u odnosu na proteklu godinu kada je taj broj iznosio 36.

Šef programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za zapadni Balkan Matthew Holliday uputio je apel svim ljudima koji posjeduju informacije o skrivenim masovnim grobnicama da se obrate nadležnim institucijama, lično ili anonimno, i podijele infomacije s ciljem otkrivanja masovne grobnice i pronalska nestalih osoba.

Također je apelovao i na porodice nestalih osoba koje dosad nisu dale uzorke krvi, da se obrate Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih osoba i daju krv s ciljem identifikacije nestalih osoba putem DNK metode.

Šef Delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa u BiH (MKCK) Elmir Camić istakao je kako MKCK imao veoma dobru saradnju s Institutom za nestale osobe, od samog njegovg osnivanja.

- Ovdje bih posebno želio naglasiti naše pretrage u međunardnim arhivima. MKCK, kao nezavisna i neutralna organizacija, ima pristupe nekim arhivima, kojima drugi akteri nemaju. Naši eksperti u tim međunarodnim arhivima, bilo da se radi o Arihvu bivšeg Tribunala u Hagu, vojnim arhivima nekih zemalja koje su imale mirovne misije ovdje, ili bilo kojih drugih međunarodnih organizacija koje su bile prisutne tokom rata, traže nove i vjerodostojne informacije o potencijalnim masovnim ili pojedinačnim grobnicama, relevatne informacije predajemo Insituti i pomažemo njihovim istražiteljima da ih iskoriste na terenu - poručio je Camić.

Prisutni na konferenciji dobili su i maske s natpisom "Gdje je", što je dio posebne istoimene online kampanje koja počinje u nedjelju, 30. augusta, na Međunarodni dan nestalih osoba.

Na konferenciji za novinare bili su i član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Fikret Bačić, te član privremenog Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Šimun Novaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.