open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Međunarodni dan nestalih obilježen pitanjem - "Gdje je?"
Međunarodni dan nestalih je danas u Bosni i Hercegovini obilježen jednostavnim pitanjem - "Gdje je?". Volonteri Društva Crvenog krsta/križa BiH i 18 udruženja porodica nestalih osoba, podijelili su danas širom zemlje preko 3.500 hiljade tamnih balona označenim tim pitanjem
30.08.2018. u 12:52
get url
text

Baloni predstavljaju težak teret neizvjesnosti, koji porodice nestalih prati kroz njihovu svakodnevnicu već preko 20 godina. Noseći ih, građani su imali priliku da izraze solidarnost sa porodicama, simbolično preuzimajući dio njihovog tereta. Povodom ovog dana sinoć su i neka značajna mjesta, kao što je sarajevska Vijećnica, bila osvijetljena pitanjem - "Gdje je?" kako bi se podsjetilo na potrebe i prava porodica nestalih osoba. 

Prema evidenciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga  za oko 6.700 osoba, a proces traženja je značajno usporen u zadnjem periodu. MKCK će u sljedećih pet godina pružiti dodatnu podršku za ubrzavanje procesa.

- Naša strategija predviđa intenzivniju pretragu međunarodnih arhiva u potrazi za novim informacijama o lokacijama grobnica, pružanje psihosocijalne podrške porodicama nestalih, jačanje domaćih forenzičkih kapaciteta i druge aktivnosti - istakao je Željko Filipović, šef delegacije MKCK u Sarajevu. 

Međutim, ubrzavanje procesa traženja, te podrška porodicama zahtijeva iskrenu volju i zajednički napor kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom regije. Po međunarodnom i domaćem pravu, porodice imaju pravo da saznaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima, a države krajnju odgovornost da ih podrže i daju im odgovore.

- Svi uključeni akteri, a posebno vlasti u cijeloj regiji moraju pojačati svoje napore, jer trenutno stanje nije dovoljno kako bi se ispunile preuzete obaveze - naglasio je Filipović. 

Crveni krst/križ je od samog početka uključen u proces traženja, a posebnu pažnju posvećuje psihosocijalnoj podršci porodicama nestalih osoba. Samo u 2017. godini je preko 5.000 članova porodica imalo koristi od 16 takvih projekata. Kao neutralna i nezavisna organizacija, MKCK ima pristup međunarodnim arhivima i koristi ih kako bi pronašao informacije u humanitarnu svrhu pronalaska nestalih osoba. U posljednje dvije godine je obrađeno preko 50.000 stranica dokumentacije vezanih za sukob u Bosni i Hercegovini, a relevantna saznanja predata su nadležnim vlastima za dalju analizu i potencijalnu akciju. Kao što pokazuju nedavna otkrića, dalja ulaganja u ove napore mogu donijeti značajne rezultate. MKCK će uskoro početi i sa finansijskom podrškom studentima drugog i trećeg ciklusa iz raznih naučnih disciplina, koji svoja istraživanja usmjeravaju na pitanje nestalih osoba. 

Obilježavanju Međunarodnog dana nestalih u Sarajevu prisustvovali su i predstavnici udruženja nestalih osoba, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i predsjedavajući Kolegija Instituta za nestale osobe BiH, Amor Mašović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.