open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Međunarodni dan nestalih: "Bojim se da ću umrijeti, a neću ukopti dijete"
Samo želimo jednu koščicu da možemo obilježiti mjesto, mezar i tamo otići pomoliti se, proučiti Fatihu - kaže Hajra Ćatić
30.08.2019. u 13:04
get url
text
Mirni protest Srebreničanki u Tuzli

Povodom 30. avgusta Međunarodnog dana nestalih osoba, Udruženje "Žene Srebrenice" održalo je mirni protest u Tuzli. Srebreničanke su skrenule pažnju na činjenicu da porodice još uvijek tragaju za 1.300 ubijenih u genocidu, koji je počinjen u julu 1995. godine.

- Mnoge porodice su umrle, a nisu pronašle svoje najmilije. Bojim se da ću umrijeti, a neću ukopti dijete. Sve što želim je njegov mezar. Strašno sam teško podnijela ovu 24. godišnjicu genocida, stvarno sam milila da ću umrijeti - kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice".

Ona ističe da svi znaju da postoji još masovnih grobnica, ali proces je jako dug i niko neće da se stavi u položaj porodica koje čekaju.

- Samo želimo jednu koščicu da možemo obilježiti mjesto, mezar i tamo otići pomoliti se, proučiti Fatihu - kaže Hajra Ćatić.

Nura Begović je pronašla samo mali dio ruke svog jedinog brata Adila Suljića i on je ukopan proteklog jula u Memorijalnom centru Potočari.

- Učesnici Marša mira svake godine idući tim putem smrti nađu veliki broj odjevnih predmeta. Poručujemo ljudima u Institutu za nestale osobe BiH da trebaju krenuti tim putem da barem pokupe tu odjeću, jer svaka ta cipela, sat ili papuča, daje zanak da tu postoje tijela na površini ili masovna grobnica - poručila je Nura Begović.

Porodice nestalih i danas su poručile da neće odustati od traženja svojih najmilijih. Dok postoji jedna majka, sestra, supruga ili dijete, koji čekaju da se nečije kosti smire, proces traženje nestalih ne smije stati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.