open-navfaktor-logo
search
Foča
Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu: "Kad bi ovi zidovi znali pričati..."
Partizan je mjesto gdje je izvršen, slobodno mogu reći, genocid nad ženama, djevojčicama, djevojkama, starim, mladim, gdje su silovane majka na oči kćerke, a kćerka na oči majke
19.06.2019. u 17:52
get url
text

Udruženje žrtava rata "Foča 92-95" danas je u Foči obilježilo 19. juni, Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Centralni dio programa održan je pred Sportskom salom Partizan koja je tokom rata u BiH služila kao logor za žene i djecu, u kojem su žene sistematski silovane i zlostavljane. Nešto ranije cvijeće je položeno i ispred Karamanove kuće u Miljevini, koja je takođe bila mjesto iživljavanja nad ženama i djevojčicama.

{$galerijaFotografija}

Zehra Murguz, žrtva ratnog zločina, kazala je kako je ona žrtva zločina nad zločinima.

- Mjesto gdje se nalazimo, Partizan, je mjesto gdje je izvršen, slobodno mogu reći, genocid nad ženama, djevojčicama, djevojkama, starim, mladim, gdje su silovane majka na oči kćerke, a kćerka na oči majke. Kad bi ovi zidovi znali pričati, pisala bi se duga historija - rekla je Murguz.

Halida Konjo Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata "Foča 92-95.", kazala je kako je teško govoriti o tačnim brojkama silovanih žena.

- Tačan broj silovanih žena nikad neće imati svoj konačni ishod. Znamo samo da je Foča na prvom mjestu po broju silovanih, ubijenih i nestalih žena u BiH - kazala je Konjo Uzunović.

Članicama Udruženja žrtava iz Foče priključile su se i predstavnice "Žena u crnom" iz Crne Gore, dok delegacija ovog udruženja iz Beograda nije stigla na skup zbog višečasovnog zadržavanja na granici BiH i Srbije.

Tačne podatke teško je prikupiti, jer silovanje je često zločin o kojem se šuti, ali se procjenjuje da je tokom rata u BiH silovano i seksualno zlostavljano više od 20.000 žena.

Foča se nalazi u vrhu ljestvice po broju silovanih žena, jer ova vrsta nasilja sistematski je sprovođena u sali Partizan, Karamanovoj kući, ali i objektima Buk Bijela, Srednjoškolskom centru, zgradi Lepa Brena i drugim.

Presudom iz 2001. godine u predmetu protiv Zorana Vukovića, Radomira Kovača i Dragomira Kunarca, Haški tribunal je po prvi put u istoriji međunarodnog prava seksualno ropstvo i silovanje u ratu okarakterisao kao zločin protiv čovječnosti. Prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra, u Foči je ubijeno 2.752 građana. Skoro trećina tog broja bile su žene.

Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UN-a za BiH, smatra kako žrtve trebaju pravdu, brigu, poštovanje, priznanje i dostojanstvo.

- Naš je cilj dati im glas, pružiti podršku na svaki način na koji možemo, izgraditi kapacitete institucija svih nivoa kako bi mogli prepoznati probleme i omogućiti podršku, ali i obaveze prema ovim građanima Bosne i Hercegovine - smatra Sinanoglu.

Nakon polaganja cvijeća i obraćanja ispred sale Partizan, organizovana je i protestna šetnja do trga, gdje su učesnici s transparentima u rukama odali počast svim zlostavljanim ženama u BiH.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac poslala je jasnu poruku da će se i dalje zalagati da se ovakvo zlo nikada i nikome ne ponovi, a posebno ne ženama.

Dodala je kako je porazan i zastrašujući podatak da je samo u Foči ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, od toga je gotova svaka treća žrtva bila žena te da se Foča nalazi na prvom mjestu po broju silovanih, ubijenih i nestalih žena, gdje su silovane čak i djevojčice od kojih je najmlađa imala samo 11 godina.

Smatra kako to pokazuje da je seksulano nasilje u ratu u BiH korišteno kao metod etničkog čišćenja svih onih koji nisu pripadali jednom narodu.

Borovac je podsjetila sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH na obavezu poštivanja osnovnih standard u oblasti ljudskih prava kako je to i naglašeno UN rezolucijama.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović rekla je kako je činjenica da se ta prošlost ne može promijeniti niti uljepšati.

- Moramo živjeti s njom, ali moramo živjeti prevoshodno s istinom o toj prošlosti, govoriti o njoj, ne zbog osvete nego budućnosti koja je pred nama - rekla je Mahmutbegović.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu ustanovljen je Rezolucijom 69/293 Generalne skupština UN-a iz 2015. godine.

Na ovaj način države članice odlučile su podići svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, ali i odati počast preživjelima seksualnog nasilja širom svijeta te istaći značaj svih onih koji su se hrabro posvetili borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina, a u toj borbi mnogi su i izgubili svoje živote.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu (1).jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.