open-navfaktor-logo
search
Povećanje prometa
Međunarodni aerodrom Sarajevo: Više od 450.000 putnika u prvih osam mjeseci
U prvih osam mjeseci usluge Međunarodnog aerodroma Sarajevo koristilo je 450.533 putnika. 
09.09.2021. u 20:13
get url
text

Ovu informaciju za Faktor potvrdili su iz press službe Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

- U prethodnom mjesecu je kroz aerodrom prošlo čak 151.309 putnika, što je najveći broj putnika u proteklih godinu i po, a čime smo se približili broju iz rekordne 2019. godine - rekli su nam iz press službe.

Kako su naglasili, početkom 2021. godine, a posebno sa stupanjem na snagu ljetnog reda letenja, došlo je do značajnog porasta broja putnika i aviooperacija u odnosu na prethodnu godinu.

- To je prije svega rezultat uloženih napora sadašnje Uprave, koja je sve svoje snage usmjerila na održanje ekonomske stabilnosti Sarajevskog aerodroma i kojoj je jedan od primarnih ciljeva bio osigurati povratak svih aviokompanija koje su obavljale svoje letove prije pandemije, ali i uspostaviti saradnju sa novim kompanijama. Povećanje broja letova, uvođenje novih destinacija i početak aviooperacija novih aviokompanija je prije svega posljedica promjene poslovne politike Sarajevskog aerodroma, koja podrazumijeva omogućavanje dodatnih poticaja za avioprijevoznike u cilju prevazilaženja finansijske krize uzrokovane pandemijom corona virusa.

Uprava aerodroma je formirala nove timove mladog i stručnog aerodromskog osoblja koje je uz podršku i angažman Uprave doprinijelo da se promijeni svijest i poslovni odnos prema aviokompanijama i svim korisnicima aerodromskih usluga. Trenutno sa Sarajevskog aerodroma svoje letove obavljaju 23 aviokompanije (redovne i charter) koje povezuju Sarajevo sa 30 destinacija širom svijeta, što je rezultat velikog truda i zalaganja – poručili su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Otvaranje baze Wizz Aira također je znatno utjecalo na povećanje prometa, te posljedično i na poslovanje aerodroma.

- U prilog tome govori činjenica da se za manje od tri mjeseca od otvaranja baze na Sarajevskom aerodromu, aviokompanija Wizz Air odlučila na širenje mreže svojih destinacija i pozicioniranje još jednog aviona u okviru svoje baze. To je jasan pokazatelj koliko se ovaj poslovni potez pokazao uspješnim, ali istovremeno potvrđuje veliku zainteresovanost putnika za putovanja ka zapadnoevropskim destinacijama, ali i prema Bosni i Hercegovini.
Od decembra je planiran početak letenja na sedam novih ruta iz Sarajeva prema Frankfurtu, Kölnu, Hamburgu (Njemačka), Veneciji (Italija), Billundu (Danska), Malmou (Švedska) i Oslu (Norveška). Najavljeno je i pojačanje frekvencije postojećih letova ove aviokompanije prema sljedećim destinacijama: Kopenhagen, Dortmund, Gothenburg Landvetter, Stockholm Skavsta i Memmingen/Munich West – kazali su na kraju iz press službe Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.