open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa: Šesnaest učesnika iz deset zemalja
Konferencija je otvorena prigodnim pozdravnim obraćanjima, a sutra će biti održan radni dio kada će učesnici prezentirati svoja izlaganja
16.09.2019. u 20:29
get url
text

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu svečano je otvorena prva Međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa na kojoj učestvuju ugledni stručnjaci i intelektualci iz regiona i svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferencija je otvorena prigodnim pozdravnim obraćanjima, a sutra će biti održan radni dio kada će učesnici prezentirati svoja izlaganja.

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i predsjednik Organizacionog odbora (OO) konferencije Osman Lavić istakao je kako će svi zainteresovani imati priliku čuti vrlo zanimljiva i kvalitetna izlaganja i iskustva u oblasti zaštite pisanog naslijeđa.

-Očekujemo da iz kvalitetnih izlaganja stručnjaka čujemo njihova iskustva o ovoj važnoj temi, onda tu je i razmjena naših iskustava koje smo sticali posljednjih desetljeća radeći na tom planu i umrežavanje ovih institucija u narednom periodu, kao i zajednički projekti, odnosno primjena međunarodno priznatih metoda u veoma važnom poslu zaštite našega pisanog naslijeđa- rekao je Lavić.

-Vrlo je važno zaštititi pisano naslijeđe jer to je izhodište našega identiteta i što se Gazi Husrev-begova biblioteka, kao i neke druge institucije, desetljećima i stoljećima na organiziran način bave sakupljanjem, čuvanjem, valorizovanjem i obradom našeg pisanog naslijeđa. To je naša obaveza i mi je nastojimo uraditi na najkvalitetniji način, a jedan od tih načina je i ograniziranje ovakvih konferencija kako bismo čuli i eho iz svijeta, da čujemo dokle se stiglo u ovoj oblasti kako bi poboljšali naš rad u zaštiti pisanog naslijeđa- kazao je Lavić.

Na međunarodnoj konferenciji učestvuje ukupno 16 učesnika iz deset zemalja, uključujući Hrvatsku, Srbiju, Španiju, Italiju, Holandiju i Maleziju, a jedna od učesnica je i Kristine Rose-Beers, Viši konzervator u biblioteci Chester Beatty u Dublinu.

-Na konferenciji izlažem o razvijanju metodologije tretmana rukopisa Kur'ana iz 8. stoljeća u Chester Beattyju. Vrlo je važno raspravljati o temi zaštite pisanog naslijeđa kako bi se to naslijeđe spasili. To su vrlo važni dokazi o našem zajedničkom kulturnom naslijeđu i iskustvima i našoj historiji. Ne samo u Irskoj nego je i vrlo važno da ovdje zajedno podijelimo naša iskustva o ovoj tematici- rekla je Rose-Beers.

Profesorica Mandana Barkeshli, još jedna učesnica konferencije, izlagat će o tradicionalnom perzijskom lakiranom uvezivanju knjiga te i pitanjima tehnologije materijala i očuvanja.

-Drago mi je da ću imati priliku čuti iskustva iz drugih zemalja, posebno iz Bosne. Ovo je prilika da vidim i saradnike iz Sarajeva koji rade na očuvanju važnog naslijeđa. Vrlo je bitno da se sačuva pisano naslijeđe za buduće generacije kako bismo upoznali svoju kulturu i odakle dolaze. Mnogo znanja i nauke dolazi iz naše prošlosti i stoga je to vrlo važno i za naše mlade generacije- kazala je Barkeshli.

Otvaranju konferencije je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović, brojni profesori i stručnjaci iz BiH, studenti i drugi građani.

Prva međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa održava se pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Prva Međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa bit će održana 16. i 17. 09. 2019. godine, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, rečeno je na današnjoj press konferenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.